• home
 • video
 • pas verschenen

  Kris Wauters: "Ik vrees dat Stoffel Vandoorne geen race zal winnen dit seizoen"

  Deze heren gaan de motoren weer laten brullen.

  Komend weekend trekt het Formule 1-circus zich op gang met de Grote Prijs van Australië. PlaySports-commentator Kris Wauters blikt voor Sporza vooruit naar het nieuwe seizoen.

  "The real deal"

  "Stoffel Vandoorne is de eerste Vlaming in de geschiedenis die een volledig seizoen zal rijden in de Formule 1 en met zijn invalbeurt vorig seizoen in Bahrein heeft hij bewezen dat hij dat waard is", vertelt Kris Wauters in Sporza op Radio 1.

  "Sindsdien heeft iedereen in de paddock wel begrepen dat Vandoorne "the real deal" is. Hij komt heel hoog aangeschreven de Formule 1 binnen."

  "McLaren niet goed genoeg"

  "Ik vrees wel dat we nu al kunnen zeggen dat Vandoorne geen race zal winnen dit seizoen. Je moet altijd wel wat voorzichtig zijn met die testen in de winter, maar toch waren de cijfers duidelijk. McLaren is niet goed genoeg", zegt Wauters.

  "Vandoornes ploegmaat Fernando Alonso zei al hardop dat ze veel te weinig power hebben. Stoffel zelf is heel professioneel naar buiten toe, maar intern zal hij zijn stem wel duidelijk laten horen."

  "De problemen bij McLaren zullen de druk om te presteren wel wat weghouden, al mogen teams het hele seizoen verbeteringen blijven aanbrengen aan de motor. Er is dus wel een kans dat die nog verbetert. Maar een tekort aan PK's werk je niet zomaar weg."

  "Vandoorne versus Alonso"

  "Initieel wordt het vooral uitkijken hoe Stoffel Vandoorne het zal doen ten opzichte van Fernando Alonso. Je ploegmaat is je eerste vijand, die moet je als eerste kloppen. Vandoorne moet proberen in de buurt van Alonso te blijven of beter te doen. Ik denk dat hij zich gewoon de gelijke van Alonso zal willen tonen", vertelt Wauters.

  "Ik denk dat Stoffel wel enigszins gefrustreerd zal zijn door die Honda-motor, maar hij zal zijn hoofd niet laten hangen. Hij is ook uitstekend in het afstellen van wagens en geeft heel goede feedback aan de ingenieurs. Daardoor is hij heel gewaardeerd. Hij is een echte teamplayer."

  Wat is er veranderd?

  "Motorisch zijn de reglementen hetzelfde gebleven, maar qua chassis zijn er wel grote veranderingen. De auto's zijn 20 centimeter breder en hebben brede achterbanden. Het zijn opnieuw brute racemonsters geworden."

  "Door de bredere banden is er meer grip en zijn de wagens ook zwaarder te besturen. De snelheid in de bochten zal ook veel hoger zijn. Voor de rijders wordt het fysiek veel zwaarder. Op veeleisende circuits zoals dat in Maleisië zullen we dingen zien die we vroeger niet zagen", denkt Wauters.

  "Mercedes grote favoriet"

  Kris Wauters: "Mercedes pakte de voorbije drie seizoenen de wereldtitel en is ook nu weer de grote favoriet. Het is een topteam met op alle posities de juiste mensen. Wereldkampioen Rosberg is vertrokken. Ik denk dat zijn strijd met Hamilton het team vooruitgestuwd heeft."

  "Bottas is de vervanger van Rosberg, maar niemand heeft er echt een goed zicht op hoe goed die eigenlijk is. Zelf is hij ervan overtuigd dat hij Hamiltons gelijke kan zijn. Daarvoor moet je wel van heel goeie komaf zijn. Bottas is een koele Fin. Alles glijdt van hem af. Hij is wel zeer gemotiveerd. Dit is een unieke kans voor hem."

  "Ferrari zag er goed uit"

  "De testen van Ferrari waren zeer goed. Vettel en Räikkönen reden de snelste tijden in Barcelona, maar pas in Melbourne zal iedereen zijn ware potentieel tonen. Het ziet er goed uit voor Ferrari. Het zou goed zijn als ze hun voet naast Mercedes kunnen zetten. Meer spanning is goed voor de races", weet Wauters.

  "Red Bull is traditioneel rustig tijdens de wintertesten. Meestal beginnen ze na de testen nog te bouwen aan het chassis. In Melbourne kan de wagen er helemaal anders uitzien. Hun achterstand zal niet zo groot zijn als het leek in Barcelona."

  "Met Ricciardo en Verstappen hebben ze ook twee toprijders die elkaar zullen pushen en de wagen helpen ontwikkelen. Ik verwacht veel van Red Bull. Het zou mooi zijn als we nog eens een strijd tussen drie teams zien."

  Beluister het volledige gesprek met Kris Wauters: