• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vurige fans bij het basketbal, Rachel Green + 11 andere weetjes over Griekenland

  Griekenland, land van passionele sport, artistiek talent en oude cultuur.

  Zaterdag spelen de Rode Duivels hun vijfde WK-kwalificatiematch tegen Griekenland, de nummer twee in de voorrondegroep met 10 op 12. België leidt met 12 op 12. Wist u dat er één Belg in de Griekse eerste klasse speelt? En wat hebben Kevin Mirallas en George Michael met het Zuid-Europese land? Wij verzamelden 13 weetjes over Griekenland.

  1) Kent u Rode Duivel Karagiannis nog?

  Emmanuel Karagiannis (50) is een ex-Rode Duivel van Griekse afkomst. De vader van Karagiannis was van het eiland Samos en emigreerde op 18-jarige leeftijd naar Limburg om er in de mijnen te werken.

  Karagiannis werd in België geboren. De stevige verdedigende middenvelder met het Griekse temperament bouwde een mooie carrière uit: zo speelde hij Europees met KSV Waregem, Seraing, Anderlecht en Germinal Ekeren. Ook bij Antwerp, Germinal Beerschot en La Louvière maakte hij het mooie weer.

  Karagiannis verzamelde acht caps. Paul Van Himst haalde hem in 1995 bij de nationale ploeg. Hij mocht zeven keer in de basis starten, maar toen Euro '96 niet werd gehaald, verdween hij uit beeld. In 1998 mocht hij nog één keer invallen van Georges Leekens.

  2) Bakermat van de Olympische Spelen

  In 776 voor Christus (dat jaartal wordt algemeen aanvaard op basis van historisch/archeologisch onderzoek) werden de eerste Olympische spelen georganiseerd in Olympia, in Griekenland, ter ere van oppergod Zeus. In 393 verboden de Romeinen, die het voor het zeggen hadden in Griekenland, de Spelen.

  De Franse historicus Pierre de Coubertin pakte in 1896 uit met de eerste editie van de moderne Zomerspelen in Athene. In 2004 was de Griekse hoofdstad voor het laatst de olympische gaststad. Als "uitvinder" van de Spelen mag Griekenland altijd als eerste aantreden bij de landenvoorstelling op het vierjaarlijkse event. Voor elke Spelen wordt de olympische vlam nog ontstoken in Olympia.

  Video player inladen ...

  3) Acht Griekse spelers in de Jupiler Pro League

  In de Belgische competitie is Kortrijk de grootste leverancier van Griekse spelers. Met Goutas, Sifakis en Lucas heeft het drie Griekse voetballers in zijn kern. 

  KV Mechelen heeft twee Grieken in zijn kern: Ninis en Kolovos. Ook Karelis (Genk), Marinos (Charleroi) en Galitsios (Lokeren) spelen in de Belgische hoogste klasse.

  4) Griekse lekkernijen

  In Griekenland kun je lekker eten. Tzatziki (Griekse yoghurt, knoflook, geraspte komkommer en olijfolie) en moussaka (lamsgehakt, uien, aardappelen, tomaat, aubergine, bechamelsaus en kaas) zijn bekende gerechten en ook voor fetakaas en olijven moet je in Griekenland zijn. Voor wie van iets stevigers houdt, is er Ouzo. De alcoholische drank met de anijssmaak heeft een alcoholpercentage tussen de 37 en 44 procent.

  5) Hoogtepunt op Euro 2004, dieptepunt tegen Faeröer (bis)

  In 2004 was Portugal het gastland voor het EK voetbal. De gastheer speelde in de finale tegen Griekenland, dat verrassend won met 0-1. Bremen-spits Charisteas maakte het enige doelpunt en was zo de held bij de Grieken. Zowel in de kwart- , halve als finale wonnen de voetballers van coach Otto Rehhagel met 1-0.

  Dieptepunt in de Griekse voetbalhistorie is de kwalificatieronde voor Euro 2016. De Grieken eindigden toen laatste in een groep met Noord-Ierland, Roemenië, Hongarije, Finland en de Faeröer. De Grieken konden toen maar één keer winnen en verloren liefst zes keer, waaronder twee keer tegen voetbaldwerg Faeröer.

  Video player inladen ...

  6) George Michael en Jennifer Aniston

  Wist u dat Georgios Kyriacos Panayiotou en Jennifer Aniston Grieks bloed door hun aderen hadden/hebben stromen? De vader van George Michael was een Grieks-Cypriotische restauranthouder, die in de jaren 50 naar Engeland emigreerde. George Michael was enorm succesvol in de jaren 80 en 90 met tophits als Faith, I Want Your Sex, Freedom en Father Figure en verkocht meer dan 100 miljoen platen. De controversiële zanger overleed op 25 december 2016.

  Jennifer Joanna Linn Aniston is de dochter van John Anastassakis, die op tweejarige leetijd met zijn ouders van Kreta naar de VS verhuisde. John speelde in de jaren 80 in de de soap Days of our Lives. Jennifer is een pak bekender door haar rol als Rachel in Friends én haar huwelijk met Brad Pitt.

  7) De prachtige stemmen van Nana Mouskouri en Demis Roussos

  Nana Mouskouri (82) is dé zangstem van Griekenland, de sopraan won tal van liedjeswedstrijden in de jaren 50 en 60. Ze nam in 1963 voor Luxemburg deel aan het Songfestival. Ze is een van de best verkopende artiesten ter wereld met meer dan 200 albums en singles in tien talen.

  Demis Roussos werd in 1946 in Egypte geboren als zoon van Griekse ouders. Ze keerden in 1961 terug naar Griekenland, waarna de zanger-muzikant in tal van groepen speelde. In 1971 ging Roussos solo. Hij stierf in 2015 aan de gevolgen van kanker. De twee waren het muzikale uithangbord van Griekenland en zongen ook vaak samen.

  Al zorgde Elena Paparizou voor de enige Griekse zege in het Eurovisiesongfestival in 2005

  8) Het land van vurige basketbalfans

  Griekenland is het beste basketballand in Europa van de laatste 25 jaar met twee EK-trofeeën en negen Euroleague-titels. De verschillende clubs hebben een grote supportersaanhang, die zorgen voor een heuse voetbalsfeer. Vaak nemen ze vuurwerk mee de zaal in en zingen ze de hele wedstrijd liedjes.

  9) Eén Belg in de Griekse voetbalcompetitie

  De Griekse competitie is niet bepaald de populairste bij de Belgische voetballers. In de Griekse Super League voetbalt slechts één Belgische speler: Victor Klonaridis. De aanvallende middenvelder speelde in 2013 in ons land bij Moeskroen-Peruwelz, als huurling van Rijsel. Hij komt nu uit voor Panathinaikos.

  10) Griekenland ontving in 2016 28 miljoen toeristen

  Het land aan de Middellandse Zee is zeer populair bij toeristen van over de hele wereld. Zijn rijke cultuur en geschiedenis - het telt liefst 18 Werelderfgoedreferenties en heeft de meeste archeologische musea ter wereld - zit daar voor veel tussen, maar ook de lange kustlijn met zijn vele eilanden en stranden.

  Toeristische trekpleisters zijn onder anderen de Akropolis in Athene en de eilanden Kreta, Rhodos, Santorini, Zakynthos en Korfoe. Dat de zon in Griekenland 250 dagen per jaar schijnt zal er ook wel voor iets tussen zitten.

  11) Voetbal, een feest? Niet altijd in Griekenland

  Het voetbal in Griekenland wordt geteisterd door geweld en corruptie. De harde supportersgroepen van Panathinaikos en Olympiakos, de twee topploegen uit Athene, kunnen elkaars bloed wel drinken.

  Begin 2016 ontaardde de halve finale in de beker tussen PAOK Saloniki en Olympiakos, waarop de bekercompetitie gewoon werd stopgezet. In 2015 lag de competitie tot drie keer toe stil door het vele geweld.

  En ook de gokmaffia kent er zijn weg. Veel clubs kampen met financiële problemen, waardoor spelers makkelijke doelwitten zijn voor omkoping. Twee jaar geleden noemde corruptiebestrijder Karl Dhont Griekenland "een regelrechte schande".

  12) Kevin Mirallas, king bij Olympiakos

  Wist u nog dat Rode Duivel Kevin Mirallas twee seizoenen het mooie weer maakte bij Olympiakos. De offensieve middenvelder vond dat hij bij Saint-Etienne te weinig speelde en koos in de zomer van 2010 voor een uitleenbeurt naar de Griekse topclub.

  Dat werd een voltreffer: Mirallas scoorde 14 keer in 35 duels en werd kampioen. Olympiakos lichtte de aankoopoptie en de pocketspeler bedankte met nog meer en beter. De international kroonde zich tot topschutter met 20 goals in 25 matchen, pakte de titel en de beker én werd uitgeroepen tot Speler van het Jaar in Griekenland. Dat leverde hem een transfer naar Everton op, waar hij nu nog altijd voetbalt.

  13) Blauw beschermt tegen kwaad

  De witte huizen met blauw geschilderde deuren, ramen en daken kom je in Griekenland overal tegen. De Grieken geloven dat de blauwe kleur beschermt tegen het kwade.