• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  VS in de ban van Belg in Sweet Sixteen: "Ik speel op instinct"

  Manu Lecomte gaat over de tongen tijdens March Madness.

  March Madness bereikt stilaan zijn hoogtepunt, want het veld is uitgedund tot amper 16 teams. Een van die Sweet Sixteen is Baylor, de ploeg waar de Belg Manu Lecomte de draaischijf is. "Als ik speel zonder na te denken ben ik op mijn best."

  In maart is heel Amerika gek van basketbal. Niet van de NBA, wel van het college basketbal. De beste 68 universiteitsteams van over het hele land plaatsen zich voor het NCAA Tournament.

  Na twee rondes blijven er nog 16 teams over, de zogenoemde Sweet Sixteen. Een van hen is Baylor, dat eerst New Mexico State uitschakelde en vervolgens USC.

  Vooral in die laatste wedstrijd eiste Manu Lecomte de hoofdrol op. In een spannende slotfase nam Lecomte met 8 punten na elkaar zijn ploeg op sleeptouw. En dat voor een 21-jarige Belg van amper 180 cm. De Amerikanen kunnen het niet geloven.

  "Die kerel maakt keer op keer onvoorstelbare plays, echt onvoorstelbaar", zegt Grant McCasland, die hem naar Baylor haalde. "Hij houdt van een uitdaging. Als je zijn lengte ziet, weet je dat hij altijd heeft moeten vechten."

  "Zelf noem ik het vooral instinct", zegt Lecomte over zijn talent om op de beslissende momenten boven zichzelf uit te stijgen. "Gewoon spelen zonder na te denken. Dan ben ik op mijn best."

  Vrijdag in Madison Square Garden

  Aanstaande vrijdag krijgt Lecomte een nieuwe kans om zich in de kijker te spelen, mogelijk ook van teams uit de NBA. In een uitverkocht Madison Square Garden neemt Baylor het op tegen South Carolina, dat in de vorige ronde Duke, de winnaar van 2015 uitschakelde. Baylor, een team uit Texas, won nog nooit het NCAA Tournament.

  Alle wedstrijden van de Sweet Sixteen worden uitgezonden door sportzender ESPN en trekken jaarlijks miljoenen kijkers.