Ga naar de inhoud

Saintfiet: "Wilmots zal weer moeten bouwen, maar krijgt hij die tijd wel?"

 wo 22 maart 2017 14:24
Marc Wilmots wacht een zware taak bij Ivoorkust.
Marc Wilmots liet al weten blij te zijn dat hij mag werken met een gouden generatie Ivorianen. Maar dat zit toch wel wat anders, zo zegt Afrikakenner Tom Saintfiet. "De generatie Drogba-Touré is stilaan weg en er komen geen nieuwe talenten door."

Tom Saintfiet was in Afrika al bondscoach bij Namibië, Zimbabwe, Ethiopië, Malawi en Togo. Hij kent het continent en zijn spelers dus als zijn broekzak. Was hij verrast door de aanstelling van Marc Wilmots?

"Nee en ja. Nee, omdat hij de laatste maanden al een paar keer genoemd was bij andere Afrikaanse landen. Zo was hij de grote kandidaat bij Algerije, voor zij voor Leekens kozen."

"Ja, omdat Ivoorkust momenteel niet zo sterk is als vroeger. Het heeft bijvoorbeeld minder kwaliteit dan Algerije."

"In de jaren 80 en 90 was Ivoorkust ook in Afrika geen grote speler, maar dankzij de voetbalacademie van Jean-Marc Guillou (die samenwerkte met Beveren, red) werden plots wel toppers afgeleverd: Touré, Gervinho, Kalou,... Bijna iedereen behalve Drogba."

"In de periode 2005 tot 2010 was Ivoorkust een van de beste landen ter wereld, maar die generatie stopt nu stilaan. Guillou is weg bij de academie en er komen geen nieuwe talenten."

Wilmots noemde het zelf wel "een gouden generatie" bij zijn aanstelling, maar dat klopt dus niet helemaal. "Hij zal moeten bouwen, maar ik weet niet of hij die tijd zal krijgen."

"Het zal wennen worden"

Dat Ivoorkust bij zijn zoektocht naar een nieuwe bondscoach uiteindelijk bij Wilmots is uitgekomen, verwondert Saintfiet niet. "Hij heeft bij de Rode Duivels goed gepresteerd, als speler en als coach."

"Al die namen bij de Belgen, dat heeft natuurlijk internationaal een weerklank. Dan denken ze in landen als Ivoorkust dat dit een toptrainer is."

"Het is nu aan Wilmots om dit ook te bewijzen. Want hij heeft nog nooit in Afrika gewerkt. Daar worden meteen resultaten verwacht. De Afrika Cup was een tegenvaller, het moet nu vol aan de bak om het WK te halen."

Wilmots, die de hyperprofessionele aanpak bij de Rode Duivels gewend is, wacht mogelijk wel een cultuurclash. "Het zal wennen worden", zegt Saintfiet.

"Veel zal ervan afhangen of hij in België blijft wonen en overvliegt voor de interlands of naar daar verhuist en met de lokale spelers gaat werken. In dat laatste geval zal het verschil groot zijn met België en Duitsland."

Ivoorkust zit in een dip: van plaats 14 naar 47

Zoals Saintfiet al aangaf, heeft de Ivoriaanse nationale ploeg betere tijden gekend. Op de FIFA-ranglijst is het land afgegleden naar de 47e plaats. In 2012 stond het team nog op plaats 14, de hoogste notering tot nu toe voor het land.

Ook op grote toernooien scoort Ivoorkust de voorbije edities niet goed. Het nam deel aan drie WK's, in 2014, 2010 en 2006, maar strandde telkens in de kwartfinales.

Op de Afrika Cup doet het land het meestal een stuk beter, maar op de voorbije editie moest Ivoorkust toch ook al naar huis na de groepsfase. Een dieptepunt want het land was titelverdediger. Sinds 2006 had het land telkens minstens de kwartfinales gehaald.

Prestaties Ivoorkust op grote toernooien
Afrika Cup2017Groepsfase
 2015Kampioen
 2013Kwartfinales
 2012Tweede
 2010Kwartfinales
 2008Vierde
 2006Tweede
 2004Niet gekwalificeerd
 2002Groepsfase
WK2014Groepsfase
 2010Groepsfase
 2006Groepsfase
 1974-2002Niet gekwalificeerd

Weinig grote namen in de ploeg

Marc Wilmots zal niet alleen aan de Afrikaanse aanpak moeten wennen, maar ook aan de spelersgroep in Ivoorkust. Bij de Rode Duivels had hij nog de luxe om te mogen werken met sterren uit de Premier League en andere grote Europese competities, maar bij Ivoorkust is de gouden generatie al een tijdje afgezwaaid.

Geen Didier Drogba, broertjes Touré of Copa meer bij Ivoorkust. De meeste internationals die nu opgeroepen werden, spelen wel in Europese competities, maar bij kleinere ploegen zoals Angers, Rennes, Crystal Palace en Aston Villa.

De grootste sterren waar Marc Wilmots mee zal werken zijn Serge Aurier, de concurrent van Thomas Meunier bij PSG, en Eric Bailly, de verdediger van Manchester United.

De selectie van Ivoorkust
DoelmannenGbohouo SylvainTP Mazembe
 Sangare Badra AliAS Tanda
 Cisse Abdoel KarimSC Gagnoa
VerdedigersAurier SergePSG
 Bagayoko MamadouSTVV
 Bailly EricManchester United
 Bamba AbdoulayeAngers
 Deli SimonPraag
 Kanon WilfriedADO Den Haag
 Traore AdamaBasel
 Camara Cheick IbrahimAFAD
MiddenveldersDoukoure CheickMetz
 Eboue Jules Christ KouassiCeltic Glasgow
 Kessie FranckAtalanta Bergamo
 Serey Die GeoffroyBasel
 Seri Jean MichaelNice
 Kone MoussaCesena
AanvallersAssale RogerYoung boys Bern
 Gohi Bi CyriacFulham
 Kodjia JonathanAston Villa
 Pepe NicolasAngers
 Zaha WilfriedCrystal Palace
 Sio GiovanniStade Rennes