• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Mattentaartentrappers: "Michel Wuyts is ons erelid"

  Sporza.be kruipt dit voorjaar in het wiel van enkele trainingsgroepjes in het Vlaamse profpeloton. Vandaag is het de beurt aan de Mattentaartentrappers.

  De leden van de "Mattentaartentrappers"

  • Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) (bijnaam: Backy)
  • Laurens De Vreese (Astana) (bijnaam: De Puro, GM)
  • Ruben Pols (Sport Vlaanderen-Baloise) (bijnaam: Einstein)
  • Aimé De Gendt (Sport Vlaanderen-Baloise) (bijnaam: Den Beere, Den Doender)
  • Laurens De Plus (Quick-Step Floors) (bijnaam: Pluske wordt een Minneke, Chicotje)

  Backaert: "Tijdens de Eneco Tour hebben we Michel Wuyts bekroond als ons eerste erelid voor 2016. Hij kreeg een doosje vers gebakken mattentaarten van ons."

  1) Hoe is het groepje ontstaan?

  Backaert: "Voor het ontstaan van ons vriendengroepje vormden De Plus, De Gendt en Pols al een kliekje. De Vreese en ikzelf waren als het ware al twee handen op één buik toen we nog voor dezelfde ploeg fietsen."

  "Enkele weken voor de Eneco Tour van 2016 slaagden we erin om allemaal gezamenlijk te trainen. Toen is FC De Mattentaartentrappers ontstaan. Later hebben we dan ook FC verwijderd, aangezien we toch meer talent hebben op de fiets dan met een voetbal."

  2) Wie mag lid worden van het groepje?

  "Dat is heel simpel: profrenners uit de streek van Geraardsbergen die aan onze interne selectiecriteria voldoen", legt Backaert uit.

  "Dan gaat het over screening van talent, klasse en uitstraling onder het toezicht van De Vreese en mezelf. Zo hebben we uiteraard De Plus, De Gendt en Pols aangevinkt. De keuze was al snel gemaakt!"

  3) Wat als... de trainingspartners samen in de kopgroep zitten?

  Backaert: "Dat is heel simpel: dan flikken we de hele boel. Beter vrienden in de wedstrijden dan vijanden..."

  4) Vrienden op de fiets, vrienden naast de fiets?

  Backaert: "De Plus, De Gendt en Pols zien elkaar geregeld buiten de koers om samen iets te doen. Dat geldt ook voor De Vreese en mezelf."

  "Maar het meeste plezier maken we uiteraard op de fiets. Als het wat minder druk is, doen we af en toe ook een koffieritje met een goeie zwarte koffie en een streekgebonden mattentaart van topkwaliteit."

  5) Is er concurrentie met andere trainingsgroepjes?

  Backaert: "De meeste concurrentie krijgen we van de VDHBoy's, waarvan De Vreese medeoprichter is. Dat groepje met amateurrenners verzamelt elke woensdagavond in Melle. En dat peloton wordt toch wekelijks aanzienlijk groter en groter."

  "We kennen ook het West-Vlaamse trainingsgroepje "De Melkerie" en "De Parelvissers" uit het Waasland. Maar zolang zij op hun territorium blijven, is het voor ons oké. Met uitzondering van De Parelvissers, want daar werken we uitstekend mee samen."

  6) Enkele uitsmijters

  • Wie is de slimste? "De slimste renner is sinds kort geen officieel lid meer van De Mattentaartentrappers. Momenteel is die titel weggelegd voor Pols. Hij is afgestudeerd als industrieel ingenieur."
  • Wie is de grappigste? "Het duo Backaert-De Vreese."
  • Wie is de beste zanger? "Laat daar geen twijfel over bestaan: De Vreese beschikt over een uitstekende tenorstem en kan ook gerust de bariton- en sopraantonen vlekkeloos aanhouden. Misschien liggen daar wel mogelijkheden na zijn wielercarrière."
  • Wie is de snelste? "De Gendt!"
  • Wie heeft nog een speciaal talent? "De Plus: wie advies nodig heeft over tuin-, dier- en bakplezier nodig heeft, is bij hem aan het juiste adres. Verder kan ik naar het schijnt als geen ander koeien melken."