• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  BMC wint dan toch ploegentijdrit in Catalonië, Hermans is nieuwe leider

  BMC wint de ploegentijdrit dankzij "een handigheidje".

  Na een nachtje draaien en keren heeft de UCI beslist om de overwinning in de ploegentijdrit toch aan BMC toe te kennen. Movistar was eigenlijk 2 seconden sneller, maar enkele renners hadden elkaar geduwd. Eerst gaf de jury op basis van een verwarrend reglement enkel de duwers een tijdsstraf van 1 minuut, nu krijgt de hele ploeg die straf.

  De spannende ontknoping van de ploegentijdrit kreeg ook na de finish nog een even spannende afloop. Movistar was over de 41,3 kilometer 2 seconden sneller dan BMC en Rojas mocht op het podium met de leiderstrui pronken.

  Maar Rojas gaf tijdens de tijdrit, net als enkele van zijn ploegmaats, een duwtje. Dat mag niet volgens het reglement en dus diende BMC een klacht in.

  De jury zat met de handen in het haar: volgens het Engelse reglement moest elke renner van Movistar 1 minuut straftijd krijgen, volgens het Franse reglement enkel de "zondaars". De jury volgde het Franse reglement. Gevolg: Movistar bleef wel winnaar, maar niet Rojas maar Valverde kreeg de leiderstrui.

  Tot de jury in het hotel arriveerde en daar vaststelde dat ze dat de Franse versie eigenlijk een oude versie was. Elke renner had dus een straf moeten krijgen. Toch besliste de jury om niets meer te veranderen. Een dag later werden de juryleden alsnog teruggefloten door de UCI. Niet Movistar, maar BMC werd tot winnaar uitgeroepen. Ben Hermans is nu leider.

  Juryvoorzitter: "We moeten de regels respecteren"

  "We wilden geen precedent creëren", zegt juryvoorzitter Ernesto Maggione. "Daarom respecteren we de regel: elke renner krijgt één minuut straftijd en de renners die geduwd werden of een duwtje gaven, krijgen een boete."

  "We hebben lang overlegd gisteren en toen een beslissing genomen. Maar die beslissing passen we nu aan conform het reglement. De inbreuk was er, dus moeten we het reglement toepassen. We willen niet dat er in de toekomst vragen kunnen rijzen. Het is een zware sanctie, maar één die we moeten respecteren."