• home
 • video
 • pas verschenen

  Wedstrijdjury in Catalonië maakt er een serieus boeltje van

  Movistar op het podium, toen er nog geen vuiltje aan de lucht leek.

  De ploegentijdrit in de Ronde van Catalonië heeft voor opschudding gezorgd. Movistar-renner Rojas gaf twee ploegmaats een zetje. Dat mag niet volgens het reglement, maar welk reglement was dat nu precies? Dat bleek niemand echt te weten.

  "Rojas duwde drie keer een ploegmaat"

  Het reglement is duidelijk: wie een ploegmaat een zetje geeft in een ploegentijdrit, wordt gesanctioneerd. Maar de Franstalige en Engelstalige versies van het reglement bleken meteen na afloop wel te verschillen over welke sanctie daarop moet volgen.

  In de Ronde van Catalonië is onze landgenoot Guy Dobbelaere commissaris van de UCI-jury, de Italiaan Ernesto Maggione is er de voorzitter. Dobbelaere verduidelijkte de bizarre discussie die zich na de ploegentijdrit ontplooide.

  "Rojas duwt drie keer een ploegmaat en dan moeten we kijken naar het reglement. In het Franse reglement staat dat er voor de renner die een fout begaat een sanctie volgt van 1 minuut tijdstraf."

  "Dus heeft Rojas drie minuten aan zijn been en een boete. Amador werd twee keer geduwd, dus twee minuten straf, Oliveira krijgt één minuut straf."

  "We moesten ons op het Franse reglement baseren"

  Maar de soap was nog niet voorbij. "Kort samengevat: in de Engelse versie van het reglement staat dat elke renner van de ploeg die een fout heeft begaan, een straf en een boete moet krijgen."

  Dat botst met het Franse reglement. "Dat is raar, maar het is nu zo. Vervolgens kijken we naar welk reglement van toepassing is. Volgens de regels telt de Franse versie als er een verschil is tussen de twee verschillende talen."

  "Dat geldt voor koersen op de weg. We moesten ons dus op het in het Frans opgestelde reglement baseren en dus kregen slechts drie renners van Movistar een straf."

  En nog een plottwist

  Einde verhaal dacht iedereen, maar niets was minder waar. Toen de jury terugkeerde in het hotel bleek dat ze over een verouderde versie van het reglement beschikte. In de aangepaste versie van 2017 is er geen verschil tussen het Franse en het Engelse reglement.

  "We hadden blijkbaar oude papieren in handen", klinkt het bij de jury. "Er was geen internet aanwezig, dus konden we niet nagaan of er wijzigingen waren."

  Volgens het reglement zou elke renner van Movistar één minuut aan zijn broek moeten krijgen en de renners in kwestie die een duwtje kregen of gaven ook elk 200 Zwitserse Frank boete kregen, maar dat werd na langdurig overleg niet beslist.

  "De beslissing blijft dezelfde", zegt de jury. "Omdat de ploeg Movistar geen voordeel heeft gehaald uit het feit dat de laatste renner andere renners een lichte duw gaf. Dus enkel de renners die duwden of werden geduwd krijgen een boete en straftijd."

  Opschudding in Catalonië