• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  BMC krijgt (deels) zijn zin: Rojas verspeelt leiderstrui na duwtje

  De BMC-formatie (archieffoto) zag koersvervalsing.

  BMC strandde in de Ronde van Catalonië op 2 seconden van een zoveelste overwinning in een ploegentijdrit. BMC - met onder meer Ben Hermans - moest zijn meerdere erkennen in Movistar, maar op de sociale media waren enkele BMC-renners niet te spreken over twee duwtjes van Movistar-renner Rojas. De Spanjaard werd door de jury uiteindelijk bestraft.

  José Joaquin Rojas mocht na de ploegentijdrit de leiderstrui aantrekken, maar BMC hekelde een geste van de Spanjaard. Hij gaf twee ploegmaats een zetje. En dat is niet toegelaten volgens de reglementen.

  De organisatie reageerde niet meteen, maar gaf Rojas uiteindelijk een sanctie van drie minuten. Ploegmaats Oliveira en Amador, die het duwtje in de rug ontvingen, kregen ook een straf.

  De andere Movistar-renners ontsnapten aan een sanctie, waardoor Alejandro Valverde leider wordt.

  BMC: "Deze straf is ontgoochelend"

  BMC toonde zich niet tevreden met de sancties. "We zagen Rojas onderweg verschillende duwtjes geven aan zijn ploegmaten", zegt BMC-ploegleider Jackson Stewart.

  "Dat is een schending van de UCI-regels en dus dienden we samen met Trek-Segafredo een klacht in. De straf die nu wordt opgelegd, is ontgoochelend. We voelden ons vandaag de sterkste ploeg en wij speelden wel volgens de regels."

  "Wij waren vandaag het beste team", sprak ook Rohan Dennis. "We reden overeenkomstig de reglementen, we finishten allen samen en hoedje af daarvoor."

  Net voordien had Rojas een ploegmaat al een zetje gegeven