• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Pro League maakt werk van reglement Financial Fair Play

  Pierre François, CEO van de Pro League, gaf tekst en uitleg na de Algemene Vergadering.

  Naast de uitzendrechten voor de Jupiler Pro League heeft de Algemene Vergadering van de Pro League nog enkele thema's besproken. Onder meer Financial Fair Play, de kwaliteit van de velden en de competitieformule kwamen ter sprake.

  De 24 profclubs hebben unaniem een principeakkoord goedgekeurd met betrekking tot de uitwerking van een reglement over Financial Fair Play (FFP) op nationaal niveau. Alle clubs gingen akkoord met drie algemene principes. In juni zal het reglement in een wettekst gegoten worden.

  CEO Pierre François kondigde onder meer financiële straffen aan, maar ook puntenaftrek behoort tot de sancties voor clubs die zich niet aan de nationale FFP-regels houden. Ten vroegste vanaf 2019 doet het reglement zijn intrede.

  Terwijl de zes clubs uit Play-off I voor de start van de play-offs een veldcontroleur over de vloer krijgen, maakt de Pro League ook werk van de kwaliteit van de andere velden.

  Niet alleen zullen alle verplichtingen (met onder meer de veldverwarming) opgenomen worden in een reglement, ook zal de club die zijn grasmat het beste verzorgt op het einde van het seizoen in de bloemetjes gezet worden met een "Greenkeeper Award".

  Degradatiesoap tussen Westerlo en Moeskroen komt niet ter sprake

  Een eventuele herziening van de huidige competitieformule stond niet op de agenda. "Voorlopig blijft de situatie dus zoals ze is, al blijft het aantal wedstrijddagen wel een heikel punt", gaf François toe. Als een club doorstoot tot de kwartfinales van een Europese competitie, zou maandagavondvoetbal volgend seizoen tijdens de play-offs wel een mogelijkheid zijn.

  De precaire situatie omtrent de degradatie van Westerlo kwam niet ter sprake op de Algemene Vergadering. Speurders van de federale politie zijn bezig moet een onderzoek naar de redding van Moeskroen. "Geen van de betrokken clubs bracht het onderwerp aan", stelde François.