• home
 • video
 • pas verschenen

  Maes: "Een eerste ontslag als trainer komt hard aan"

  0 / 0
  Peter Maes heeft enkele maanden na zijn ontslag bij Racing Genk het stilzwijgen doorbroken. "Er zullen wel redenen geweest zijn voor mijn ontslag. Maar onze resultaten waren goed en dan komt het wel aan", zegt Maes aan Sporza.

  "2016 was een heel goed jaar"

  Peter Maes kreeg op 26 december vorig jaar te horen dat hij moest opkrassen bij Racing Genk. "Een eerste ontslag als trainer komt altijd hard aan", zegt de 52-jarige ex-coach van Genk.

  "Ik kan er heel goed mee leven als een coach geen resultaten haalt. Er zullen wel redenen geweest zijn voor mijn ontslag, maar onze resultaten waren goed. Dan komt het wel aan."

  "2016 was een heel goed jaar. Alleen ontbrak er in die laatste maand een beetje energie en hebben we mindere resultaten gehaald."

  "Dan verwacht je dat de spelers na die laatste competitiematch tegen Gent hun verdiende rust krijgen en dan weer volle bak kunnen gaan. Dan denk ik dat alles in orde was gekomen, maar dat was me niet gegund."

  "Ik wist genoeg na telefoontje van de voorzitter"

  "Het kwam toch wel aan als een verrassing", zegt Maes over zijn zwanenzang op tweede kerstdag. "De voorzitter belde me om 8u op voor een babbeltje. Dat weet je genoeg en bereid je je halvelings voor."

  "Maar dan komt het nog hard aan. Zeker de daaropvolgende weken en maanden hebben iets teweeggebracht. Als je 15 jaar onafgebroken trainer bent, dan geeft dat een gevoel van zekerheid. Maar een ontslag gebeurt bij elke trainer, ook bij mij."

  "Als mensen niet kunnen samenwerken, gebeurt zoiets"

  Het is geen geheim dat het niet meer boterde tussen Maes en de Genkse bestuurskamer. "Daar is al genoeg over gezegd en geschreven. Als mensen niet kunnen samenwerken, dan gebeurt zoiets."

  Genk vreesde bovendien toen al dat het Play-off I zou mislopen. "Na al die wedstrijden is een dipje met zo'n jonge groep normaal. Dat is een stap in het volwassen worden. Ook voor mij: je moet eens ontslagen worden om te kunnen terugslaan."

  En nu? Heeft Maes al aanbiedingen gehad? "Ja, uit het buitenland. En in België is het nu volle bak aan de gang. Mijn keuze is nu belangrijk. Ik wil een club met heel veel ambitie."

  "Of ik dan aan een van de ploegen uit Play-off I denk? Die ploegen hebben een mooi parcours afgelegd, maar je weet nooit of daar verschuivingen zullen zijn. Dat is wel mijn ambitie. Elke coach wil een topteam trainen."

  "KVO, Essevee en Charleroi zijn gepaste scheidsrechters in PO I"

  Hoe schat Maes overigens Play-off I in? "Het wordt een tweestrijd tussen Anderlecht en Club Brugge. Op wie ik dan gok? Dat hangt af van hoe Oostende, Zulte Waregem en Charleroi presteren tegen die teams. Zij zijn de gepaste scheidsrechters."

  "Ik denk dat ik wel enkele wedstrijden zal meepikken. Ik heb heel veel matchen gezien, uitgezonderd wedstrijden van Genk. Die kon ik niet bekijken, maar dat komt wel terug."