• home
 • video
 • pas verschenen

  Kwiatkowski: "Jammer dat ik de kasseiklassiekers laat schieten"

  0 / 0
  Michal Kwiatkowski verbaasde zaterdag vooral zichzelf met zijn spetterende overwinning in Milaan-Sanremo. De Poolse winnaar van het eerste monument van het seizoen kreeg gisteren in Monaco Renaat Schotte op bezoek. "De Ronde of Roubaix winnen? Daar heb je iets speciaals voor nodig."

  "Iedereen weet dat Sagan van een andere planeet is"

  Michal Kwiatkowski (26) stond Sporza met vermoeide oogjes te woord. "Ik ben blij dat ik nu twee weken rustig kan trainen. Ik hervat in de Ronde van het Baskenland, waardoor we gisterenavond mijn zege echt konden vieren", legt de Pool uit.

  "We hebben goed gegeten en hebben daarna enkele flessen champagne gekraakt. Het was fijn om dit met mijn ploegmaats en vrienden te kunnen vieren."

  Hoe blikt Kwiatkowski (Sky) terug op Milaan-Sanremo? "We gingen wel voor de overwinning, maar niemand verwachtte dat de koers op deze manier zou eindigen. Ik was er met Viviani als kopman, maar ik had nooit gedacht dat ik zo'n grote koers zou winnen."

  Kwiatkowski klopte Sagan, die voor vuurwerk zorgde op de Poggio. "Tegen Peter koersen is zeer hard. Iedereen weet dat hij van een andere planeet is en op een fiets alles kan doen wat hij wil. Dat heeft hij getoond op de Poggio."

  De Pool kent de Slovaak al van bij de jeugd. "Toen klopte hij me meer", zegt Kwiatkowski, die bij zijn grote zeges altijd moest afrekenen met Sagan. "Maar dat kun je tegen alle renners zeggen, want Sagan staat er altijd. Hij vertegenwoordigt deze sport zo goed mogelijk."

  "Ik kan kasseikoersen niet met klimklassiekers combineren"

  Michal Kwiatkowski won vorig jaar de E3 Harelbeke. Wie die generale repetitie van de Ronde van Vlaanderen wint, kan de Ronde uiteraard ook winnen. "Ja, want Sagan werd vorig jaar tweede in Harelbeke en heeft bewezen dat die stelling klopt", zegt de Pool over de winnaar van de Ronde van vorig jaar.

  "Ik wens Peter veel succes in de kasseiklassiekers. Ik pas voor die koersen. Dat vind ik erg jammer, maar ik moet me specialiseren. Ik mik op een goed resultaat in de Ardennen en kan beide koersen niet combineren."

  Kwiatkowski, die nu voluit op Luik-Bastenaken-Luik mikt, houdt duidelijk van de Vlaamse koersen. "Het is ongelofelijk om in België te koersen. Sommige mensen beseffen niet hoe populair deze sport in België is", zegt de ex-renner van Quick-Step.

  "Daarom is het zo hard dat ik die koersen zal missen, want je mist dan de sfeer. Maar ik wou dat die koersen bij het begin of het einde van het seizoen lagen, zodat je meer mogelijkheden had. Maar ik kom vroeg of laat wel weer in Vlaanderen koersen."

  Kan Kwiatkowski alle monumenten winnen?

  Met Milaan-Sanremo heeft Kwiatkowski nu al één monument op zak. Ook de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije zouden de speeltuin van de Poolse ex-wereldkampioen moeten kunnen worden.

  "Of ik die koersen allemaal kan winnen? Vlaanderen en Roubaix is toch nog iets anders. Je moet dan al je ambities opzijzetten. Ik won wel in Harelbeke, maar om die andere koersen te winnen heb je iets speciaals nodig. Ik hoop dat mijn carrière lang genoeg is om het te proberen."