• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Crisis in het vrouwenvoetbal: "Succes van de Red Flames is wankel"

  Anderlecht en Genk zijn 2 van de amper 5 clubs voor volgend seizoen.

  De nationale vrouwenploeg beleeft hoogtijdagen, maar de Belgische clubs trekken toch aan de alarmbel. Sporza ging naar de topper tussen Genk en Anderlecht en sprokkelde er wanhoopskreten van beide clubs. "De bond doet veel voor de Red Flames, maar te weinig voor de clubs."

  Voetbalcompetitie bij de vrouwen zit in het slop

  Video player inladen ...

  "Het vrouwenvoetbal in België is voetbal op twee snelheden", zegt Betty Van Proeyen, de voorzitter van de Genk Ladies. "Aan de ene kant heb je de Red Flames, die het heel goed doen. Maar aan de andere kant is er de Belgische competitie, die het moeilijk heeft."

  "Dankzij de Bene League hebben de Red Flames zo'n sprong kunnen maken", zegt Patrick Wachel, de coach van Anderlecht. "Elke club heeft een financiële inspanning moeten doen om mee te kunnen. Sommige clubs kwamen achteraf wel in de problemen, maar het vrouwenvoetbal in België is er wel professioneler door geworden."

  "Die Bene League was eigenlijk ideaal, maar de Nederlanders hebben het afgeblazen. Hopelijk kunnen we over 2 jaar weer samenwerken", zegt Van Proeyen. "Dat is de enige manier om het niveau van onze competitie op te trekken."

  "Want het succes van de Red Flames is wankel. Nu is het niveau hoog, maar we moeten ervoor zorgen dat we dat niveau kunnen houden."

  Patrick Wachel: "De bond zou het vrouwenvoetbal meer moeten steunen"

  Video player inladen ...

  "Elke eersteklasser zou verplicht een vrouwenteam moeten hebben"

  Het voordeel van de opmars van de nationale vrouwenploeg is wel dat het vrouwenvoetbal in België meer respect krijgt, ook van de mannenploegen. Daar ligt de sleutel tot de oplossing.

  "Het blijft een moeilijk verhaal", zegt Van Proeyen. "Sommige clubs, zoals Anderlecht en Standard, zijn er veel mee bezig, andere clubs, zoals Genk, een klein beetje. Als meer mannenclubs een vrouwenteam zouden steunen, kan dat een boost geven."

  "In onze buurlanden hebben alle topclubs een vrouwenteam: Bayern, Chelsea, Ajax, noem maar op. België zal dat voorbeeld moeten volgen." "Elke eersteklasser zou verplicht een vrouwenploeg moeten hebben", windt Wachel er geen doekjes om."

  Hij is het ook niet eens met Van Proeyen dat de voetbalbond wél veel doet voor het vrouwenvoetbal. "Er wordt veel gedaan, maar alleen voor de nationale ploeg en te weinig voor de clubs."

  Betty Van Proeyen: "Spijtig genoeg bestaat de Bene League niet meer"

  Video player inladen ...

  Mermans: "7 à 8 ploegen is het maximum in België"

  De eerste klasse of Superleague bij de vrouwen telde al maar 7 teams en daarvan haken volgend seizoen ook nog eens 2 clubs (Tienen en Heist) af. "We hebben vandaag al voor de 5e keer dit seizoen tegen Anderlecht gespeeld", zegt Mermans. "Er mag iets meer uitdaging zijn."

  "Toch zijn 7 à 8 ploegen het maximum voor België. Meer speelsters kunnen het niveau van eerste klasse niet aan. Als je dan meer ploegen toelaat, zal het niveau zakken."

  Lien Mermans: "7 à 8 ploegen is het maximum in België"

  Video player inladen ...

  Heleen Jacques: "Anderlecht doet echt veel voor het vrouwenvoetbal"

  Video player inladen ...