• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Ik kan me niets beters voorstellen van een bekerfinale dan wat we zaterdag gezien hebben"

  Peter Vandenbempt zag zaterdagavond in het Koning Boudewijnstadion hoe Zulte Waregem voor de tweede keer in zijn clubgeschiedenis de Belgische beker veroverde. De Sporza-commentator analyseert de bewogen finale tegen Oostende.

  De analyse van Peter Vandenbempt in een notendop

  • "Ik kon vooraf al moeilijk begrijpen waarom dit een kleine finale werd genoemd."
  • "Ik zei tijdens de match al: kunnen we de beker niet in twee stukken zagen?"
  • "Oostende kan alleen maar trots zijn op de manier waarop het gespeeld heeft."
  • "Francky Dury heeft mee invloed gehad op het resultaat."
  • "Het kan zomaar zijn dat KVO de sporen van deze finale meedraagt in de play-offs."

  "Ik heb Anderlecht of Club Brugge niet gemist in deze finale"

  Ik kon vooraf al moeilijk begrijpen waarom dit een kleine finale werd genoemd. In 2001 hebben we een finale gehad tussen Westerlo en Lommel. Dat zou ik - met alle respect - een kleine finale durven te noemen.

  Want dat zijn ploegen die nooit meespelen aan de kop van het klassement en dat kun je bezwaarlijk zeggen van Oostende en Zulte Waregem. Dat zijn ploegen die aangesloten zijn bij de top van ons voetbal.

  Er is nog een verschil tussen de grotere en rijkere clubs en die twee teams. Maar ze helpen het niveau van het voetbal te verhogen met hun investeringen en goed werk.

  Affiches tussen Anderlecht, Club Brugge en Standard spreken vooraf uiteraard veel meer tot de verbeelding. Maar als ik zie hoe die twee ploegen zich tot in de 120e minuut gesmeten hebben en hoe fantastisch het scoreverloop was, dan heb ik clubs zoals Anderlecht en Club Brugge helemaal niet gemist in de finale.

  "In deze finale zat alles wat je kunt wensen"

  Ik heb tijdens de match bij wijze van boutade gezegd: kunnen we de beker niet in twee stukken zagen, want het zal jammer zijn dat één club ontgoocheld het veld moet verlaten. Maar dat is de harde wet en tegelijkertijd de schoonheid van deze sport.

  Er kan maar één club de beker winnen en het dubbeltje is net aan de kant van Zulte Waregem gevallen. Deze twee ploegen lagen bijzonder dicht bij elkaar. Zelfs het aantal doelkansen was redelijk verdeeld.

  Er was weinig afscheiding en in deze bekerfinale zat alles wat je kunt wensen. Op technisch vlak haalden ze niet altijd het allerhoogste niveau. Het was niet de hele tijd academisch en er werden fouten gemaakt.

  Maar kijk naar het scoreverloop, de spanning, de duels (af en toe over de schreef), de hele mooie goals, een fantastische 19-jarige Belgische spits, de kansen in de slotseconden van de reguliere speeltijd.

  Dan kan ik me niets beters voorstellen van een bekerfinale dan wat we zaterdag gezien hebben. Dat dan net de ene club beter penalty's trapt dan de andere, is dan de wet van de sport. Als de kater verwerkt is, dan kan Oostende ook alleen maar trots zijn over de manier waarop het heeft gespeeld.

  "Misschien was het geluk van KVO in deze finale opgebruikt"

  Ik weet niet of Oostende meer op de beker gerekend had dan Zulte Waregem. Zulte Waregem heeft al een palmares en heeft al Europees gespeeld.

  Oostende is als een komeet naar de subtop geschoten. Marc Coucke droomt van Europees voetbal en Yves Vanderhaeghe had daags voor de finale al gezegd: "Met een beker in de prijzenkast zouden we echt op de kaart staan."

  Deze gemiste kans zal een mokerslag zijn, vooral door de manier waarop het gebeurd is. Ik denk dat Coucke veel ambitieuzer is dan hij in zijn vele interviews laat uitschijnen.

  Hij wou graag de beker winnen en Europees voetbal spelen. Wat dat betreft, is de mokerslag dus enorm. Maar Oostende kan alleen maar trots zijn op de manier waarop het heeft gespeeld.

  En er ligt nog veel in het verschiet voor Oostende. Gisteren hebben ze een beetje pech gehad op bepaalde momenten, maar op weg naar de finale hadden ze her en der ook wat meeval. Misschien was het geluk net opgebruikt in deze finale.

  "Dury heeft de finale een andere richting uitgestuurd"

  Je moet als coach altijd een beetje meeval hebben bij je wissels, maar invallers Coopman en Gueye waren allebei betrokken bij de 2-2 en Gueye scoorde zelf ook de 2-3. Dan heb je het als coach uitstekend gedaan.

  Met zijn risicovolle wissels bracht Francky Dury Zulte Waregem weer in de wedstrijd. Hij heeft de finale een andere richting uitgestuurd.

  Maar hij had ook een beetje geluk, want hij gebruikte zijn drie wissels binnen de 90 minuten. Baudry had daarna krampen, Lerager speelde de verlengingen op één been.

  Dat had dus ook pech kunnen betekenen. Maar Dury heeft mee invloed gehad op het resultaat.

  "Voor PO I kan het bij beide ploegen twee kanten uit"

  Wat de gevolgen zijn voor Play-off I, kan ik moeilijk inschatten. Zulte Waregem kan helemaal ontspannen aan PO I beginnen en dat kan twee kanten uit.

  Ofwel is de stress weg en kun je bevrijd spelen en dus hele goeie play-offs afwerken, ofwel kun je die laatste 10 procent niet meer opbrengen omdat "het moeten" ontbreekt.

  Zeker als het in zijn eerste wedstrijden enkele keren verliest, kan Zulte Waregem het misschien laten schieten. Waar ze eindigen in het klassement heeft weinig belang. Want ze zitten al in de poulefase van de Europa League.

  Ook voor Oostende kan het twee kanten uit. Het is een mokerslag en gelukkig hebben ze enkele weken om die klap te verwerken. Er zit nu ineens redelijk veel druk op.

  Coucke wil heel graag Europees voetbal en dat wordt een stuk moeilijker. Je moet je groep weer op scherp krijgen. Het kan zomaar zijn dat Oostende de sporen van de bekerfinale met zich meedraagt, maar dat kan ik moeilijk voorspellen.

  Peter Vandenbempt