• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Desnoods gaan we met Castors Braine in de Franse competitie basketballen"

  Castors wil blijven groeien.

  Castors Braine zette gisteren zijn derde Beker van België in zijn prijzenkast. Aan de dominantie van de club valt niet te tornen. Maar één ding is zeker: Castors (dat overigens al 95 competitiewedstrijden op een rij gewonnen heeft) wil nóg groeien.

  Miete Celus stond gisteren met Waregem in het verliezende kamp tijdens de bekerfinale. Ze moest met lede ogen toekijken hoe Castors Braine haar ploeg opzijschoof met een overduidelijke 95-67.

  "Alles komt neer op geld. Castors heeft een voltijds professioneel team, terwijl wij veel speelsters hebben die het basketbal moeten combineren met hun job of studie", zegt Celus. "Dat maakt het sowieso moeilijker."

  "Het grote doel van elke club is om kampioen te worden, al is dat moeilijk als je het moet opnemen tegen een team als Braine. Maar toch moet dat de uitdaging blijven en moeten we proberen om de kloof stelselmatig kleiner te maken."

  Antonia Delaere is een Vlaamse die bij het Waalse Castors speelt. "Wij zijn samen met Namen de enige echte profploeg in België", zegt Delaere. "Het is een groot voordeel dat je 2 tot 3 keer per dag samen kunt trainen. De club staat financieel sterk en wil ook Europees ver geraken."

  "We moeten actie ondernemen"

  "We hebben echt talentvolle speelsters in België, we kunnen dus een betere en sterkere competitie uitbouwen", zegt Jacques Platieau, de voorzitter van Castors. "We moeten actie ondernemen. Zo zouden we bijvoorbeeld het aantal teams in de hoogste klasse kunnen verminderen, met de bedoeling onze topclubs op Europees niveau te laten meedraaien." 

  "Als er niets verandert, dan overweeg ik om bij de Franse basketbalfederatie te polsen of we ons met Castors kunnen inschrijven in hun competitie. Ik weet niet of dat kan, maar het is wel noodzakelijk voor de ontwikkeling van Braine als er in België niks zou veranderen."

  "Competitie aanpassen of misschien naar Frankrijk":

  Video player inladen ...