• home
 • video
 • pas verschenen

  8 scheidsrechters kunnen vanaf 1 juli als semiprof in dienst komen

  Bart Vertenten is een van onze topscheidsrechters/

  De KBVB en de Pro League hebben vrijdag een concreet voorstel overgemaakt aan de scheidsrechters, zodat ze over enkele maanden als semiprof aan de slag kunnen.

  Wat wordt van de refs die semiprof worden verwacht?

  • 19 trainingsuren per week + wedstrijd leiden
  • de refs moeten sowieso 4 keer per week blijven trainen
  • volledige dinsdag en halve donderdag aanwezig zijn in trainingscentrum in Tubeke

  "Refs hebben nu niet altijd de middelen om beter te worden"

  Dat België werk maakte van semiprof-refs was al een tijdje bekend. Nu wordt de invulling van het project concreet: gisteren hebben de arbiters een voorstel gekregen van de KBVB en is er een datum vastgelegd voor hun indiensttreding: 1 juli 2017.

  "Als onze scheidsrechters semiprofessionals worden, zal dat vanzelfsprekend een positief effect hebben op hun prestaties, aangezien ze nog meer tijd kunnen vrijmaken voor de arbitrage" zegt de KBVB.

  "We hebben veel talentvolle scheidsrechters, maar die hebben niet altijd de gewenste middelen om vooruitgang te boeken. Deze stap naar het semiprofessionalisme, samen met een meer centrale coaching-aanpak van het voltallige scheidsrechterskorps, is uitstekend nieuws voor de refs die progressie willen blijven maken."

  "De Jupiler Pro League, de Proximus League en de Croky Cup hebben baat bij een arbitrage die de ambitie heeft om het niveau te verbeteren. We koesteren daarenboven meer dan ooit de ambitie om Belgische scheidsrechters af te vaardigen op het hoogste internationale niveau. Om dat doel te bereiken, moeten we absoluut een extra stap zetten op structureel vlak."

  De scheidsrechters hebben tot 14 april om het voorstel te bekijken en eventueel te overleggen met hun huidige werkgever. Vanaf 1 juli kunnen er maximaal 8 halftijds in dienst treden, het seizoen erna is er sprake van 10 refs, in 2019 van 12.

  "2.800 euro bruto per maand"

  Hoeveel de halftijdse scheidsrechters gaan verdienen, heeft de KBVB niet bekendgemaakt. Via een gunstige wind is Het Laatste Nieuws wel aan een cijfer geraakt. "De refs kunnen een vast maandloon krijgen van 2.800 euro bruto, gekoppeld aan hun huidige wedstrijdpremie van 1.900 euro bruto per match", weet de krant.

  Refs werken ook tijdens de dag van de bekerfinale: