• home
 • video
 • pas verschenen

  Boonen voor Sanremo: "Het is de laatste keer, waarom dan eens niet zot doen?

  Boonen rijdt morgen zijn 40e monument.

  Tom Boonen rijdt morgen zijn 13e Milaan-Sanremo. Hij won de "Primavera" nog nooit, maar kijkt wel uit naar zijn 40e monument. "Het is een heel speciale klassieker", klinkt het een dag voor de race. "Als je over de streep komt, ben je mentaal volledig leeg." Ook Philippe Gilbert, ploeggenoot bij Quick-Step, is er klaar voor. "Onze ploeg is klaar voor alle scenario's en dat is altijd een voordeel."

  "Sanremo is een wedstrijd waarin je geen fouten kunt maken in de finale"

  Boonen werd in het verleden al eens derde (2007) en tweede (2010) in Milaan-Sanremo. Wat verwacht de Quick-Step-wegkapitein van zijn laatste deelname? "Ik ben klaar om aan het laatste stukje van mijn wielercarrière te beginnen."

  "Ik ben zo ontspannen als dat maar zijn kan en heb een goede Tirreno-Adriatico achter de rug. We hebben een heel uitgebalanceerde ploeg voor Sanremo, maar moeten zeker duidelijke afspraken maken op voorhand."

  "Het is moeilijk om in de wedstrijd bij te sturen in de finale. Het gaat allemaal zo snel en er is weinig tijd om veranderingen aan de tactiek door te voeren. Veel zal afhangen van Gaviria. Als hij zich sterk voelt, kunnen we voor een sprint gaan. Anders zijn er ook nog Gilbert en Alaphilippe die kunnen meegaan op de Poggio."

  "Hoe dan ook: Sanremo is een wedstrijd waarin je geen fouten kunt maken in de finale. Het is altijd hetzelfde verhaal. Er zijn een aantal ploegen, nu misschien wel zes of zeven, die gaan aansturen op een massasprint."

  "Dat wil zeggen dat het heel hard zal gaan in de finale en dat er weinig kansen zullen zijn om een ontsnapping op poten te zetten. Als die er dan toch komt, dan moeten we de juiste renners mee hebben. Het heeft weinig nut om Alaphilippe mee te sturen met pakweg Peter Sagan."

  "Sagan wordt heel moeilijk te kloppen"

  Is Sagan überhaupt te verslaan op de Via Roma? "Ik denk dat hij zelf zal aanvallen op de Poggio. Zoals hij nu rondrijdt, zie ik hem niet wachten op een sprint om dan het risico te lopen om ingesloten te geraken. Hij heeft ook een heel goede afdaling in de benen, dus ik denk dat hij zelf gaat aanvallen."

  "In Sanremo komt het altijd op hetzelfde neer, dus dat speelt in zijn kaarten. Het wordt niet gemakkelijk om hem te kloppen, maar langs de andere kant: topfavorieten hebben ook al vaak wedstrijden verloren, dat weet ik maar al te goed."

  "De wedstrijden die volgen in Vlaanderen en Roubaix zijn een volledig ander verhaal. Daar is het gemakkelijker om de numerieke sterkte van je ploeg uit te spelen en hem proberen te isoleren."

  "We zien wel wat het wordt. Sanremo is een speciale klassieker. Alles gaat zo snel en er zijn heel wat indrukken te verwerken. Je moet ook duizend valpartijen ontwijken. Als je over de streep komt, ben je mentaal volledig op."

  "Het is de laatste keer, waarom dan eens niet zot doen?"

  Is Boonen zelf iets van plan? Of staat alles in het teken van de ploeg? "Ik kwam in het verleden zelf een aantal keer in de positie om aan te vallen op de Poggio. Dat deed ik, met mijn sprint in het achterhoofd, nooit."

  "We hadden met Bettini of Pozzato ook altijd een mannetje in de ploeg waarvan geacht werd dat ze meegingen op de Poggio. Ik heb het dus nooit echt geprobeerd. Als ik er nog zit morgen en ik heb de benen, waarom niet? Het is de laatste keer, waarom dan eens niet zot doen?"

  Gilbert: "Ploeg is klaar voor alle scenario's"

  Ook Philippe Gilbert, ploegmakker van Boonen bij Quick-Step, heeft er zin in. "We hebben een mooie ploeg met veel mogelijkheden. We kunnen de sprint afwachten, maar ook proberen aan te vallen. Onze ploeg is klaar voor alle scenario's en dat is altijd een voordeel."

  "Ik heb Tirreno-Adriatico ook gezien en zag daarin een heel sterke Sagan. Als hij alleen is, kan hij veel doen. Ik hoop dat we in de finale nog veel frisse mannen hebben en dat we een gooi kunnen doen naar de zege."

  Gilbert werd al twee keer derde (2008 en 2011) in Sanremo. Wat verwacht de Belgische kampioen dit seizoen? "Milaan-Sanremo is zo moeilijk om te winnen omdat het net zo'n gemakkelijke koers is."

  "Iedereen kan aanspraak maken op de zege. Het parcours is niet zo moeilijk, maar de koers is net heel lastig omdat er weinig plaatsen zijn om het verschil te maken."

  "Sagan steekt er wat bovenuit. Hij kan alles. Hij gaat mee met de klimmers op een korte helling en kan ook de rassprinters verslaan. Dat zijn net twee kwaliteiten die je moet hebben in Milaan-Sanremo."

  "Zelf ben ik goed, de ploeg is sterk en dat is goed voor de motivatie."

  De sfeer zit goed bij Quick-Step: