• home
 • video
 • pas verschenen

  Schotte: "Italianen zullen nog lang moeten wachten op nieuwe Bettini"

  Paolo Bettini won onder meer in Sanremo, Luik en Lombardije.

  De Italianen wachten al 11 jaar op een opvolger voor Pozzato in Milaan-Sanremo. Ook de toekomst ziet er niet rooskleurig uit voor de Italiaanse voorjaarsrenners. "Wat eendagskoersen betreft, zit het Italiaanse wielrennen in het slop", vertelt Sporza-commentator Renaat Schotte. "Hopelijk moeten de Italianen niet zo lang wachten op een voorjaarsrenner als de Belgen dat doen op een ronderenner."

  De kans dat er zaterdag een Italiaan op het podium staat na Milaan-Sanremo is klein. "Het blijft een wedstrijd waarin rare dingen kunnen gebeuren. Een renner als Sonny Colbrelli kan een verrassende winnaar zijn. Het is een rappe Italiaan, die al een etappe gewoon heeft in Parijs-Nice. Maar tegen de toppers wordt het toch moeilijk."

  "Eens was Italië toonaangevend in het wielrennen, nu niet meer. Ze focussen zich in de laars te veel op het opleiden van ronderenners. En dat is toch niet de juiste aanpak gebleken. Ze hebben Nibali en Aru, maar daarachter gaapt de grote leegte."

  "De interesse voor het wielrennen in Italië is in het algemeen wel wat afgenomen. Maar dat heeft volgens mij geen gevolgen voor de talenten die zich aandienen. De juiste profielen duiken gewoon niet op. Ik vrees dat de Italianen nog lang zullen moeten wachten tot er een nieuwe Bettini of Cipollini opduikt."

  "In die zin is de situatie te vergelijken met België. Hier ligt de focus in de opleiding op de kasseiklassiekers en wachten we al een eeuwigheid, van Johan De Muynck in de Giro in 1978, op een nieuwe winnaar van een grote ronde. Ik hoop voor de Italianen dat zij niet zo lang zullen moeten wachten op een nieuwe klassieke renner."

  "Wat eendagswerk betreft, zit het wielrennen in Italië in het slop. Als je al meer dan tien jaar wacht op een overwinning, kan je geen andere conclusie trekken. Bovendien is er geen enkele Italiaanse WorldTour-ploeg. Dat kan en mag niet blijven duren."

  "Ik verwacht heel veel van Moscon"

  Trainen de Italianen te weinig op de Belgische wegen? "Dat vind ik kort door de bocht. Sagan is het levende bewijs dat je als renner niet in België moet wonen om succesvol te zijn in de kasseiklassiekers. Dat is volgens mij de verklaring niet."

  Zijn er toch talenten waar de Italiaanse wielerliefhebber naar kan uitkijken? "Ik verwacht persoonlijk heel veel van Moscon. Hij heeft blijkbaar heel veel interesse voor de kasseikoersen. Hij heeft ook dezelfde manager als Peter Sagan."

  Zaterdag gokt Schotte op Gaviria

  Dit jaar zet Renaat Schoot zijn geld op Gaviria. "Hij is, na dat fenomenale debuut vorig jaar, de gedoodverfde favoriet. Nog meer dan Sagan. Ik denk dat Gaviria tegen Sagan het duel van de nabije toekomst wordt. Sagan zal nog vaak zijn tanden stuk bijten op de Colombiaan."

  Retro: de laatste Italiaanse overwinningen in voorjaarsklassiekers

  2006: Pozzato wint Milaan-Sanremo

  2007: Ballan zegeviert in de Ronde van Vlaanderen

  2007: Di Luca is de beste Luik-Bastenaken-Luik

  Video player inladen ...

  1999: Andrea Tafi wint Parijs-Roubaix