• home
 • video
 • pas verschenen

  "Franse supergeneratie is geen garantie op succes"

  Kylian Mbappé en Thomas Lemar, de twee groeibriljanten van Monaco.

  In Frankrijk rijzen de jonge voetbaltalenten als paddenstoelen uit de grond, onder meer bij Monaco. Sirik Geffray, Sporza-journalist en voetbalcommentator bij Eleven, is een kenner van het Franse voetbal. "Frankrijk heeft een traditie in de jeugdopleiding, maar een succesgeneratie staat niet gelijk met resultaten."

  "Mbappé heeft alles"

  "Monaco is een club die altijd een sterke jeugdopleiding gehad heeft. Kijk maar naar onder meer Thierry Henry en David Trézéguet, die uit de jeugd van Monaco kwamen. Dat is even wat minder geweest, maar de jongste jaren zetten ze echt bewust weer in op de jeugd", vertelt Sirik Geffray aan Sporza.

  "Enkele jaren geleden kochten ze nog  Radamel Falcao voor 60 miljoen euro, maar ze hebben gemerkt dat zo'n speler nog moeilijk te verkopen valt. Ze weten nu dat het voordeliger is om met jonge talenten te werken en die voor veel geld te verkopen dan een grote naam te halen voor veel geld die misschien geen resultaat oplevert."

  "Sinds Monaco die omslag gemaakt heeft, hebben ze wel enkele moeilijke seizoenen gehad. De ploeg is bewust verjongd en dit jaar is alles plots beginnen te draaien en in zijn plooi gevallen. Maar misschien hadden ze die sterren wel nodig om de club naam en faam te geven. Dat heb je nodig om jonge talenten aan te trekken."

  "Zo'n speler is uiteraard Kylian Mbappé (foto), die afkomstig is uit Parijs. Hij kon al op jonge leeftijd naar Chelsea en Real Madrid, maar werd uiteindelijk overtuigd door het project van Monaco. Vorig jaar heeft hij een paar keer gespeeld, maar nu is hij echt ontploft."

  "Snelheid, techniek, doelgericht: hij heeft alles. Vorige zomer won hij met Frankrijk het EK U19. Zelf was hij toen amper 17. Samen met Ousmane Dembélé van Dortmund is hij een van de grootste Franse talenten. Mbappé scoort wel meer dan Dembélé."

  "Lemar (Monaco) vind ik trouwens eveneens een onwaarschijnlijke voetballer. Die heeft ook alles en wordt nu ook constant in zijn prestaties. En vergeet ook niet dat Coman, nu wat teruggevallen bij Bayern, nog altijd maar 20 is."

  "Supergeneratie geen garantie voor succes"

  Er is gigantisch veel talent in Frankrijk. Zullen Les Bleus de komende jaren de grote toernooien domineren? "Ze moeten het ook nog kunnen waarmaken. Een fantastische generatie staat niet altijd garant voor succes", weet Geffray.

  "In 2004 had je de generatie met Benzema, Ben Arfa, Ménez en Nasri (foto) die het EK U17 won, maar ondanks hun talent hebben die jongens allemaal hun problemen gehad. Een supergeneratie staat niet gelijk met resultaten."

  "Misschien is de nieuwe generatie wel wat beter begeleid. Ze hebben ook gezien hoe veel jonge Franse talenten op jonge leeftijd naar het buitenland zijn getrokken waar niet veel van geworden is."

  "Nu breken ze eerst door in Frankrijk, zoals ook Zidane en Henry dat deden: eerst top zijn in eigen land en dan naar het buitenland."

  "Er zit een plan achter"

  "Het is echt extreem hoeveel jong Frans talent er momenteel is, bij alle clubs", vertelt Sirik Geffray. "De Franse clubs zijn natuurlijk al langer bekend voor hun goeie jeugdopleiding. Er wordt al meer dan 30 jaar ingezet op de jeugd. Daar zit echt een plan achter. Dat is trouwens niet alleen in het voetbal zo, maar in elke sport."

  "Zo'n tiental jaar geleden is er wel een periode geweest dat de Franse clubs het op financieel vlak enorm moeilijk hadden. Dan heb je eigenlijk maar één keuze en dat is investeren in de jeugd. Zelf spelers opleiden is altijd de goedkoopste en meest rendabele oplossing."

  De clubs weten de talenten blijkbaar ook goed op te sporen. "Vooral bij de kleinere clubs in de buitenwijken van Parijs zit enorm veel voetballend talent", weet Geffray. "Daar loopt het vol met scouts, niet alleen van Franse clubs, maar ook van pakweg Chelsea of Manchester City."

  "Na de successen van Frankrijk in 1998 en 2000 werd er in de jeugd heel sterk ingezet op sterke, atletische jongens. Maar het voetbal is sindsdien veranderd. Door het succes van het Spaanse voetbal zijn ze meer gaan kijken naar het voetballende aspect."

  "Dat zie je nu ook in de nationale ploeg terug, met vooral kleinere spelers die allemaal heel goed kunnen voetballen. Dat is echt een switch van de laatste jaren."