• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ook in trappist drinken klopte Jan Ceulemans de rest"

  Julien Cools kent Ceulemans vooral ook als levensgenieter.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Jan Ceulemans (60) stelde gisteren in Westerlo zijn biografie voor en daar kwamen heel wat oude bekenden op af. Sporza was er ook bij en vroeg aan de vrienden van Jan wat hij voor hen betekent. "Hij was niet de beste dribbelaar, niet de beste afwerker en niet mister assist. Hij had het alledrie, hij was compleet", zei Eric Gerets.

  De Bilde: "Man van weinig woorden, één oogopslag was genoeg"

  Ook bij Gilles De Bilde heeft Jan Ceulemans een onuitwisbare indruk nagelaten. Midden jaren 90 had hij de recordinternational als coach tijdens de succesjaren van Eendracht Aalst.

  "Hij was een man van weinig woorden, maar de woorden die hij sprak waren altijd erg duidelijk", vertelt De Bilde. "Hij is als architect van die ploeg een belangrijke schakel geweest door zijn rust, zijn ervaring en de manier waarop hij de jonge spelers aanpakte."

  "Ik herinner me fasen op het veld waarop ik niet eens met hem hoefde te praten. Eén oogopslag, één blik was genoeg om te weten wat hij wou tijdens de wedstrijd. Dat heb je met heel weinig mensen, dat was één van zijn sterke punten."

  "Zijn mooiste moment als speler? Dat was die enorme inspanning op het WK 1982 tegen Hongarije. Ceulemans ging toen op kracht en doorzettingsvermogen heel de rechterflank af en zette voor naar Czerniatynski, die de 1-1 scoorde."

  Vandenbergh: "Spijt bij Vanden Stock omdat hij Ceulemans verloren had"

  Erwin Vandenbergh beleefde samen met Jan Ceulemans mooie tijden bij de Rode Duivels. "Daar klikte het direct. We voelden elkaar blindelings aan", zegt de spits. "Jan was een heel ander type dan ik. Misschien niet de fijne afwerker, maar hij verzette enorm veel werk en was heel nuttig voor de ploeg."

  Bijna kwam Ceulemans bij Anderlecht terecht, maar uiteindelijk koos hij voor Club Brugge. "Ik herinner me de onderhandelingen met Constant Vanden Stock. Voor hem moesten de beste spelers toen bij Anderlecht spelen. Hij zei toen: "Ik heb maar van één ding spijt, dat ik Ceulemans verloren heb aan Club. Dat gaat me nooit meer overkomen"."

  In het buitenland speelde Ceulemans nooit, ondanks interesse van AC Milan. "Hij had er zeker zijn mannetje gestaan, maar vroeger waren spelers meer honkvast, meer streekgebonden. De mentaliteit is nu anders en je kan moeilijk nee zeggen tegen die bedragen. Vroeger was het familialer, nu is het business."

  Cools: "Met D'Hooghe komt het niet meer goed"

  Jan Ceulemans en Julien Cools: allebei Kempenaars, allebei Club-iconen. Cools is fier dat hij Jan mocht leren kennen op én naast het veld. "Jan is een levensgenieter en van degenen die ik ken misschien wel de beste drinker. Ik zou nooit een trappist kunnen uitdrinken op het tempo van Jan. Ook daar klopte hij de rest."

  Dat Ceulemans als trainer van Club Brugge de laan uitgestuurd werd door toenmalig voorzitter Michel D'Hooghe vindt Cools nog steeds een spijtig verhaal. "Ik vond het heel erg dat hij gedumpt is door de man die hem naar Club gehaald had. Het heeft zijn carrière zeker geknakt."

  "Met Marc Degryse zijn de plooien wat gladgestreken, maar ik denk niet dat het ooit nog goedkomt met D'Hooghe. Ik ben wel blij dat de spelersiconen weer wat verenigd zijn en het beeld van de familieclub Club Brugge naar buiten kunnen brengen."

  Gerets: "Rustige vent? Toch niet na drie gin-tonics"

  Voor Eric Gerets is Jan Ceulemans niet alleen een ex-collega, maar vooral een goede vriend. "Je moet zijn kwaliteiten als voetballer respecteren, maar voor mij persoonlijk zeker zoveel zijn kwaliteiten als mens."

  "Hij was niet de beste dribbelaar, niet de beste afwerker en niet mister assist. Hij had het alledrie, hij was compleet."

  Het beeld van Ceulemans als rustige man, klopt ook volgens Gerets niet helemaal. "Hij is een heel rustige vent, maar na de derde gin-tonic verandert dat. Dat heb ik gemerkt na onze laatste wedstrijd op het WK in Mexico."

  Gerets heeft het trainerschap vaarwel gezegd en geniet nu van het leven. Ook voor hem is het gissen of Ceulemans nog trainer zal zijn. "Ik weet niet hoe hongerig hij nog is. Als hij een club wil, zal hij misschien nog wel een club krijgen in de toekomst. Maar ik weet niet of hij dat nog zo graag zou willen."

  🎬 Vrienden van "de Caje" halen herinneringen op

  Video player inladen ...