• home
 • video
 • pas verschenen

  WADA: "Nog veel werk voor de boeg voor Russisch antidopingagentschap"

  WADA-topman Craig Reedie zegt dat er nog veel werk is.

  Het Wereldantidopingagentschap (WADA) heeft laten weten dat het de schorsing van het Russische antidopinglab (Rusada) nog niet opheft. Eerst moet Rusada bewijzen dat het onafhankelijk is. "Er is nog veel werk", zegt WADA-voorzitter Craig Reedie.

  "Zelfs als er vooruitgang geboekt wordt, moet het Rusada bewijzen dat die veranderingen volledig autonoom en onafhankelijk werden uitgevoerd", zei Reedie. "We hebben nog steeds twee experten ter plaatse, dus we blijven het Rusada controleren en de schorsing blijft behouden."

  Het WADA schorste het Rusada in 2015 nadat aan het licht was gekomen dat het Russische antidopingagentschap meehielp om dopinggevallen in de doofpot te steken. Later werd beslist dat geen enkele Russische atleet mocht deelnemen aan de Olympische Spelen van 2016.

  De Russische minister van Sport reageerde al kort: "We zijn klaar om samen te werken met het WADA. We staan open voor alle controles", aldus Pavel Kolobkov.

  Ex-topman van Russische Atletiekfederatie blijft geschorst

  Vandaag werd ook beslist dat Sergei Portugalov, ex-baas van de Russische Atletiekfederatie, levenslang geschorst blijft. Portugalov was tegen die beslissing in beroep gegaan, maar het vonnis werd bevestigd door het TAS, het Internationaal Arbitragehof voor de Sport.

  Het WADA beschuldigde in 2015 Portugalov ervan dat hij doping had geleverd aan atleten en dopingprogramma's had opgesteld. Ook werd hij ervan beschuldigd zelf injecties met doping aan atleten te geven.