• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Gent sprintte goed, maar kwalificatie is niet meer dan normaal"

  Peter Vandenbempt blikt na speeldag 30 terug op de ontknoping van de reguliere competitie. Hij heeft het onder andere over het Play-off I-ticket van Gent, de verschuiving aan de top en de degradatie van Westerlo.

  Vandenbempt in een notendop:

  • De kwalificatie van Gent is niet meer dan normaal.
  • Mechelen mag tevreden terugkijken op de reguliere competitie.
  • Bij Club Brugge zijn ze niet scherp genoeg.
  • Bij Anderlecht zijn de resultaten er.
  • Westerlo heeft veel pech gehad.

  Gent heeft het goed gedaan met de rug tegen de muur

  Het eerste halfuur in Gent was nerveus van beide kanten, met matig voetbal en veel overtredingen. Nadien heeft Gent toch wel zijn klasse getoond, zowel collectief als individueel. Dan heeft Gent gewoon meer kwaliteit dan Mechelen. Een verdiende overwinning dus.

  De top zes is voor Gent eigenlijk niet meer dan logisch, gezien het budget en de kwaliteiten van de ploeg. Met de rug tegen de muur heeft Gent het de voorbije weken wel echt goed gedaan.

  Met veel geblesseerden heeft de club toch Play-off I gehaald en er was ook nog het stuntwerk tegen Tottenham in de Europa League. Tegelijkertijd mogen we de kwalificatie van Gent op de laatste speeldag tegen Mechelen geen geweldige prestatie noemen.

  Vorig jaar had Gent 10 punten meer, ondanks zware Champions League

  Wat ook zeer opvallend was: ineens spraken de coach en manager Louwagie over een overgangsjaar. Daar had ik nog niet over gehoord, al had Vanhaezebrouck wel gezegd dat hij aan een nieuwe ploeg moest bouwen.

  Als er een club is die in een overgangsjaar zit, is het Anderlecht wel. En daar moet de trainer gewoon kampioen spelen.

  Als je naar de cijfers kijkt, zie je dat Gent nu zeven punten minder heeft dan in zijn kampioenenjaar. Toen moest er een nieuwe ploeg gebouwd worden en was Vanhaezebrouck nieuw in Gent. Toen werd er in de winterstop geen 10 miljoen geïnvesteerd.

  Zelfs vorig jaar had Gent 10 punten meer en dan hadden ze een zware, maar schitterende Champions League-campagne gespeeld.

  Nog een keer: Gent heeft goed gesprint in moeilijke omstandigheden en verdient om in Play-off I te zitten. Maar eigenlijk is die kwalificatie niet meer dan normaal, misschien zelfs het minimum.

  Mechelen heeft met weinig middelen uitstekend werk geleverd

  Trainer Yannick Ferrera verwoordde het heel mooi na de match: Mechelen mag even verdrietig zijn, maar moet dan gewoon weer trots en tevreden zijn.

  Het heeft het clubs met meer mogelijkheden moeilijk gemaakt en hield Genk en Standard achter zich. Dat verdient een applaus.

  Het is wel frustrerend voor Mechelen dat ze een punt tekortkomen. Ik denk niet dat ze elk jaar een kans zullen krijgen om in Play-off I te zitten.

  Ploegen als Oostende en Zulte Waregem blijven hun kapitaal verhogen en Genk, Gent en Standard gaan niet elk jaar zoveel punten laten liggen.

  Het is nu de uitdaging voor Mechelen om te groeien en het budget te verhogen met het nieuwe stadion. Zo kunnen ze de volgende jaren strijdbaar blijven.

  Bij Club staat de barometer op slecht weer, bij Anderlecht op uitstekend

  Het feit dat Club Brugge, dat al sinds nieuwjaar aan de leiding staat, nu een punt achter staat, is verwaarloosbaar. Maar het zakken naar de tweede plaats komt toch aan in Brugge.

  Ook niet onbelangrijk is dat bij een gelijke stand in Play-off I de plaats aan het einde van de reguliere competitie telt.

  Bij Club staat de barometer dus op slecht weer. Dat zag je aan de ontgoochelde reactie van Preud'homme. Zijn ploeg speelde niet scherp genoeg. Dat is een oud zeer, maar nu speelt blauw-zwart ook zo thuis.

  Verder zijn er ook nog de blessures: Izquierdo is 6 weken out en Limbombe en Diaby staan aan de kant. Ook van de vormcrisis van Refaelov word je niet bepaald vrolijk.

  Bij Anderlecht merk je het omgekeerde: er heerst een goede sfeer en de resultaten zijn er, ook in Europa.

  Coach Weiler kent nauwelijks blessures en heeft veel wisselmogelijkheden. Wie eind november zei dat Anderlecht nu zo zou spelen, is een straffe ziener.

  Bij Westerlo zijn ze misselijk over de manier waarop Moeskroen zich redde

  Vorige week was Westerlo tot op een minuut voor het einde zeker van het behoud, maar gisteren waren ze kansloos. Dat was een contrast met de voorbije weken, toen Westerlo goed presteerde. Ook tegen de top zes deed de ploeg het goed, maar het had veel pech. Dat zie je altijd bij ploegen die degraderen.

  Moeskroen pakt in zijn laatste twee wedstrijden zes op zes en daar zijn ze bij Westerlo misselijk van. Sterke man Herman Wijnants stelde vast dat Kortrijk tegen Charleroi knokt tot de laatste minuut, maar tegen Moeskroen niet meer. Hoe het zo is gekomen, weten we wel niet.

  Peter Vandenbempt