• home
 • video
 • pas verschenen

  Anderlecht is nu al zeker van derde voorronde Europa League

  Anderlecht snijdt Play-off I als leider aan.

  De reguliere competitie zit erop en dus is het tijd voor een eerste voorzichtige balans over de verdeling van de Europese tickets. Anderlecht staat na 30 speeldagen aan de leiding en is nu al zeker van de derde voorronde van de Europa League.

  Anderlecht is al zeker van Europees voetbal

  Club Brugge leek net als de voorbije twee seizoenen de reguliere competitie als leider af te sluiten en leek dus net als vorig jaar al een Europees ticket op zak te steken. Maar Sint-Truiden dwarsboomde dat plannetje.

  Anderlecht profiteerde en is na 30 speeldagen dus al zeker van Europees voetbal. Het heeft een ticket voor de derde voorronde van de Europa League in handen, al kan RSCA zijn toegangsticket voor Europa uiteraard nog opwaarderen.

  De landskampioen plaatst zich rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League, de nummer twee komt in actie in de derde (en voorlaatste) kwalificatieronde. Anderlecht botste daarin dit seizoen op Rostov.

  Als Anderlecht na de play-offs bij de eerste twee eindigt, dan komt het ticket voor de derde kwalificatieronde van de Europa League uiteraard weer in de running.

  De sleutel ligt in de handen van Oostende en Zulte Waregem

  Hoe dan ook, vooral Oostende en Zulte Waregem zullen een sleutelrol vertolken bij de verdeling van de Europese kaartjes. KVO en Essevee spelen de bekerfinale, met als inzet een ticket voor de groepsfase van de Europa League.

  Het resultaat van die bekerfinale én hun eindnotering na Play-off I zullen beslissend zijn voor de strijd voor Europees voetbal.

  Dat zal onder meer het geval zijn bij de toekenning van het laatste ticket: de derde kwalificatieronde van de Europa League. Een club uit Play-off I en de winnaar van Play-off II bikkelen om dat kaartje, maar de posities van Anderlecht, Oostende en Zulte Waregem na de play-offs spelen daarin een cruciale rol.

  Europese tickets
  Kampioengroepsfase Champions League
  Tweede3e voorronde Champions League
  Bekerwinnaargroepsfase Europa League
  Winnaar reguliere competitie3e voorronde Europa League (Anderlecht)
  Winnaar testmatch PO I - PO II3e voorronde Europa League

  Een woordje uitleg van de Pro League

  "De bekerwinnaar (Zulte Waregem of KV Oostende) speelt de groepsfase van de Europa League, de winnaar van de testmatch tussen een ploeg uit PO1 (afhankelijk van het resultaat van de bekerfinale en de klassering van de bekerwinnaar in PO1) en de winnaar van PO2 komt in actie in de tweede kwalificatieronde van de Europa League. (*)"

  "Voor de Europa League-tickets speelt de eindrangschikking van de bekerwinnaar en die van Anderlecht een rol. Anderlecht is als winnaar van de reguliere competitie al zeker van een ticket voor de derde voorronde van de Europa League."

  (*) De Pro League bevestigde aan onze redactie dat het ticket voor de tweede kwalificatieronde, zoals op de website van de Pro League vermeld staat, inmiddels is omgezet naar een ticket voor de derde voorronde.