• home
 • video
 • pas verschenen

  Ghelamco-topman blijkt sterke man Antwerp: "Weinig mensen met visie als ik"

  Paul Gheysens is de geldschieter van Antwerp.

  In een interview met De Tijd bekent Paul Gheysens, topman van projectontwikkelaar Ghelamco, dat hij achter de schermen de touwtjes in handen heeft bij voetbalclub Antwerp. "Ik zie het als een persoonlijke investering op de lange termijn", zegt Gheysens.

  Patrick Decuyper treedt sinds de overname van Antwerp naar voren als sterke man van de oudste club van het land. Toch waren er al langer geruchten dat een mysterieuze geldschieter de club de hand boven het hoofd zou houden.

  Die mecenas blijkt nu Paul Gheysens te zijn, de topman van Ghelamco. Gheysens bouwde met zijn bedrijf het nieuwe stadion van AA Gent. Ghelamco is ook de bouwheer van het Eurostadion in Brussel. Sinds 2015 pompt hij dus ook persoonlijk geld in Antwerp.

  "Ik zie dat als een persoonlijke investering op lange termijn", vertelt Gheysens aan De Tijd. "Ik heb dat nooit gedaan om foto's van mezelf te laten maken op de eretribune. Mijn bedrijf Ghelamco heeft hier ook nooit iets mee te maken gehad."

  "Antwerp is in het verleden te vaak slachtoffer geweest van mensen die de club hebben gebruikt om zichzelf interessant te maken. Zo zit ik niet in elkaar."

  "Infrastructuur is belangrijk"

  Toeval of niet, maar gisteren werden in Antwerpen de plannen voor een nieuw stadion van onder het stof gehaald. Het lijkt erop dat Gheysens nooit ver uit de buurt is als er ergens een nieuw stadion gebouwd kan worden.

  "Is dit enkel gericht op de bouw van een nieuw stadion in Antwerpen? Nee, al zal ik nooit ontkennen dat infrastructuur belangrijk is. Dat is in Gent duidelijk gebleken. De Ghelamco Arena heeft een boost gegeven aan AA Gent. Maar het is slechts een onderdeel van een succesvol project."

  "Mijn eerste taak bij Antwerp is dat we de club zelfbedruipend kunnen maken, zonder excessen en met nuchter zakendoen. Werken aan een vol huis en af en toe een speler verkopen."

  "Ik heb niet de gewoonte veel pottenkijkers in een project mee te nemen. Er zijn er niet veel met een visie als ik. Ik kijk bijvoorbeeld niet alleen naar het stadion, maar ook naar de jeugdwerking. Daarmee begint alles."

  Antwerp staat op de drempel van de eerste klasse. De club speelt vanavond tegen Roeselare het beslissende duel om de promotie. De wedstrijd is straks hier te volgen.

  Antwerp: "Dit verandert niks aan structuur"

  Antwerp bevestigt de uitspraken van Paul Gheysens op zijn website. "Het is correct dat Paul Gheysens betrokken is bij dit project. Onze investeerder wilde ons in eerste instantie in alle discretie helpen bij de heropbouw van de club. Dat hebben wij steeds willen respecteren", luidt het.

  "Dit nieuws verandert niets aan de structuur en de dagelijkse werking van de club. Hoe dan ook willen wij ons vandaag vooral focussen op onze sportieve taken in Roeselare."