• home
 • video
 • pas verschenen

  Russische minister van Sport mag zijn FIFA-mandaat niet verlengen

  Moetko is een van de verantwoordelijken in het Russische dopingschandaal.

  Vitali Moetko is niet herverkiesbaar als lid van de Raad van Bestuur van de FIFA. De Wereldvoetbalbond heeft zijn kandidatuur verworpen. Moetko, de Russische minister van Sport, kwam eerder in opspraak in het rapport over georganiseerd dopinggebruik in Rusland.

  Vitali Moetko zetelt sinds 2009 in de Raad van Bestuur van de FIFA. Zijn tweede termijn van vier jaar loopt dit jaar af, maar Moetko mag zijn mandaat niet verlengen. De FIFA oordeelt dat zijn positie als Russische minister van Sport niet verenigbaar is met een besluitvormende rol bij de Wereldvoetbalbond.

  Moetko kwam eind 2015 in opspraak in het McLaren-rapport, dat het georganiseerde dopinggebruik door Russische sporters blootlegde. Volgens dat rapport was Moetko als minister van Sport een van de verantwoordelijken.

  Naast minister en vice-premier is Moetko overigens ook voorzitter van het organisatiecomité van het WK dat volgend jaar in Rusland plaatsvindt.

  Moetko heeft laten weten dat hij niet in beroep gaat tegen die beslissing. "De FIFA heeft die nieuwe regel ingevoerd over politieke onpartijdigheid", zegt hij. "Dat recht hebben ze."