• home
 • video
 • pas verschenen

  Joos: "Genk speelde in de eerste helft beter dan Barcelona"

  Filip Joos.

  Genk speelde gisteren een ijzersterke Europese wedstrijd op het veld van Gent. Sporza-commentator Filip Joos was onder de indruk. "Genk verdient alle adjectieven die we normaal aan buitenlandse ploegen zouden geven."

  De analyse van Joos in een notendop:

  • Een ploeg die Play-off I waarschijnlijk niet haalt, is verantwoordelijk voor de beste twee matchen van het seizoen.
  • Het voetbal van Genk was fenomenaal, met als exponenten Malinovski, Boëtius en Pozuelo.
  • Er zit minder voetbalverstand in het elftal van Gent.
  • Genk staat verdiend in de kwartfinales, in de kwartfinales kan het ook Roma aan.
  • De wedstrijd tegen KV Mechelen zal helemaal anders zijn voor Gent.

  "Dit was propaganda voor het Belgische voetbal"

  We mogen niet vergeten dat Gent eigenlijk goed begon. Genk had het een paar minuten moeilijk, maar nadien bespeelde het de ruimte zoals ik dat een Belgische ploeg dit seizoen nog niet heb zien doen. Alhoewel, Genk deed dat ook al eens tegen Atheltic Bilbao in de groepsfase.

  Het is bizar dat een ploeg die waarschijnlijk Play-Off I niet haalt, verantwoordelijk is voor de twee beste matchen van een Belgische ploeg dit seizoen. Het was echt fenomenaal. Genk speelde dartel, frivool,... Het verdient alle adjectieven die we normaal alleen aan buitenlandse ploegen geven.

  Ik betwijfel of veel buitenlanders de match gezien hebben, maar dit was propaganda voor het Belgische voetbal. Ik durf te denken dat geen enkele wedstrijd gisteren beter was. Genk speelde gisteren beter dan Barcelona, zeker in de eerste helft. Het was natuurlijk tegen Gent en niet tegen PSG, dat is ook waar.

  Malinovski, Boëtius en Pozuelo waren de exponenten van dat schitterende voetbal. Die drie functioneerden fantastisch samen. Ik heb ook wel een zwak voor Malinovski. Toen ik zag hoe hij zo fanatiek en professioneel met zijn revalidatie bezig was, hoopte ik al dat hij dit seizoen nog veel voetbalplezier zou mogen beleven. Ondertussen is hij zichzelf cash aan het terugbetalen. 

  "Dit Genk kan in de kwartfinales ook Roma aan"

  Pas op, als Perbet de 3-4 maakt vanaf de stip, dan wil ik het toch nog zien. Maar het is gewoon zo dat ploegen te makkelijk door Gent heen kunnen voetballen. Sjachtjor maakte er tien, Genk nu al vijf, zelfs Waasland-Beveren had hier vier doelpunten kunnen scoren.

  Daar klopt gewoon iets niet. En dan kan je wel weer naar Kums wijzen, want die loste echt veel op. Er zit nu gewoon minder voetbalverstand in dat elftal. Vanhaezebrouck miste ook belangrijke pionnen, maar ondertussen heeft de club zo'n grote kern gekocht dat dit verval toch echt niet zou mogen.

  Een mirakel? Nee, de terugmatch is echt overbodig. Genk laat dit niet meer schieten. Als Genk-supporter zorg je toch dat het stadion volgende week uitverkocht is? Al is het maar uit dank voor wat de spelers in Gent gepresteerd hebben.

  Dit Genk staat verdiend in de kwartfinales. Ze winnen een groep met ook Atheltic Bilbao en nu kloppen ze de ploeg die uiteindelijk toch Tottenham uitgeschakeld heeft. Naar alle waarschijnlijk haalt ook Anderlecht de volgende ronde, maar dat was allemaal veel zakelijker.

  Het is eigenlijk van Gent in de Champions League geleden dat een Belgische ploeg dit op Europees vlak kon. Stel, Genk komt uit tegen Roma, die ploeg is slachtbaar. Ik zeg niet eens haalbaar na wat Roma de voorbije matchen heeft laten zien. Manchester United is in principe te hoog gegrepen, maar toch. Ik weet wel, er zal geen Belgische ploeg in de finale zitten, maar het was genieten gisteren.

  "Ferrera kan onmogelijk dezelfde tactiek toepassen als Genk"

  Het is een klap voor Gent, maar ik denk niet dat het invloed zal hebben op de wedstrijd tegen KV Mechelen. Dat is een andere match, al zal veel afhangen van hoe ze aan die partij beginnen. Als Mechelen als eerste scoort, zal het spook van deze match tegen Genk misschien toch wel opdoemen.

  Maar er zijn geen twee ploegen meer verschillend dan Genk en KV Mechelen. Ferrera was gisteren in het stadion, maar hij kan onmogelijk zeggen: "zo ga ik het ook aanpakken".

  Normaal gaan ploegen Gent bekampen met het idee om ze vooral niet te laten voetballen, maar daar trok Genk zich niets van aan. Vanhaezebrouck doet dat niet graag, maar misschien moet hij tegen KV Mechelen toch wat zekerheid inbouwen. Even nadenken en zeker geen goal pakken. En als het dan voor een keer niet zo mooi is: "foert".

  Play-off I is nu echt wel een must. Je kan zeggen dat het seizoen niet mislukt is door een mooi parcours in Europa, maar dat is nu plots niet meer zo. Niet dat deze nederlaag de prestatie tegen Tottenham uitveegt, maar ze zullen toch geschrokken zijn.

  Filip Joos