• home
 • video
 • pas verschenen

  Antwerp, 13 seizoenen in de "Hel van 2e klasse": waar liep het telkens fout?

  Het was niet altijd kommer en kwel voor Antwerp in tweede klasse.

  Antwerp FC kan morgen na 13 jaar de promotie naar 1e klasse afdwingen. Sinds 2004 ging het telkens mis voor The Great Old. De kroniek van een lijdensweg door de "Hel van 2e klasse" in 13 episoden.

  Seizoen 1: kansloos in de eindronde

  Coach: Jerko Tipuric, vanaf januari Regi Van Acker

  Bekende spelers: Yves Feys, Bernt Evens, Harald Pinxten, Nana Asare, Fangzhou Dong, Alexandre Di Gregorio

  Waar liep het fout?

  Na de bekerwinst in 1992 en de daaropvolgende onvergetelijke Europese campagne, die eindigde op Wembley, ging het stilletjes bergaf met Antwerp. In 1998 degradeerde het al een eerste keer, in 2004 definitief.

  Antwerp begint als een wervelwind aan de competitie, maar de trein valt stil en uiteindelijk moet het nog tot de laatste speeldag knokken om de eindronde te halen. Die draait uit op een catastrofe: Antwerp kan maar één match winnen.

  Seizoen 2: 7e plaats

  Coach: Regi Van Acker

  Bekende spelers: Ivan Willockx, Gunter Verjans, Alain Van Mieghem, Danny Simpson, Dong Fangzhou

  Waar liep het fout?

  Het hoogtepunt van het seizoen komt er al nog voor het seizoen begonnen is. Moederclub Manchester United zakt met al zijn toppers naar Antwerpen af voor een oefenmatch. De fans kijken zich de ogen uit: Ronaldo, Rooney, Van Nistelrooy en Scholes op de Bosuil! Eindstand: 1-6.

  In de competitie draait het wel vierkant. De hoop om alsnog de eindronde te halen, wordt door een zwakke reeks na Nieuwjaar de kop ingedrukt. Het slechte seizoen kost Regi Van Acker de kop.

  Seizoen 3: tweede in de eindronde

  Coach: Warren Joyce

  Bekende spelers: Ritchie De Laet, Fraizer Campbell, Jonny Evans, Darron Gibson, Dong Fangzhou, Peter Utaka, Gunter Verjans, Danny Simpson, Ryan Shawcross

  Waar liep het fout?

  Regi Van Acker wordt vervangen door United-gezant Warren Joyce. Met heel wat huurlingen die later een vaste waarde zullen worden in de Premier League speelt Antwerp aantrekkelijk voetbal. Maar voor het eerst duiken ook financiële problemen op. Het zal de rode draad worden in de komende jaren.

  Uiteindelijk haalt Antwerp als kampioen van de tweede periode de eindronde. Daarin botst het op KV Mechelen, dat na zijn degradatie naar 3e klasse wél razendsnel weer tot in 1e klasse geraakt.

  Seizoen 4: weer net niet

  Coach: Warren Joyce

  Bekende spelers: Ritchie De Laet, Ransford Addo, Bobsam Elejiko, Darko Pivaljevic, Peter Utaka

  Waar liep het fout?

  Met Darko Pivaljevic wordt een oude vedette terug naar de Bosuil gehaald. De puzzel lijkt deze keer wel te passen, al loopt het andermaal mis in de eindronde. In een rechtstreeks duel tegen concurrent Tubeke verliest het met 0-1. "Nu is eerste klasse wellicht voor langere tijd heel ver weg", zegt ex-speler Di Gregorio. Profetische woorden...

   

  Seizoen 5: laatste keer in eindronde

  Coach: Dimitri Davidovic, vanaf februari Ratko Svilar

  Bekende spelers: Ransford Addo, Hakim Bouchouari, Ivan Vukomanovic, Darko Pivaljevic

  Waar liep het fout?

  De samenwerking met Manchester United wordt teruggeschroefd en de sterke Britten steken samen met coach Warren Joyce weer de Noordzee over.

  Toch draait Antwerp een van zijn beste seizoenen in tweede klasse. Het wordt derde, weliswaar op ruime afstand van het ongenaakbare STVV en Lierse. In de eindronde speelt Antwerp na een 1 op 9 als start slechts een figurantenrol.

  Seizoen 6: 8e plaats

  Coach: Ratko Svilar, vanaf november Colin Andrews

  Bekende spelers: Ransford Addo, Kevin Oris, Darko Pivaljevic, Thomas Phibel

  Waar liep het fout?

  In het seizoen 2009-2010 is het verval bij Antwerp helemaal ingezet. Sportief komt Stamnummer 1 nog maar zelden in het nieuws. Begin 2010 wordt de club zelfs bijna uit de competitie gezet, maar voorzitter Eddy Wauters kan dit vermijden door de bondsschulden weg te werken.

  Seizoen 7: 6e plaats

  Coach: Colin Andrews, vanaf november Bart De Roover

  Bekende spelers: Kevin Oris, Thomas Phibel, Darko Pivaljevic, Bart Van Zundert, Alexandre Di Gregorio

  Waar liep het fout?

  Terwijl de trainerscarrousel zich voortzet - geen enkele trainer hield het de laatste jaren langer dan één seizoen uit - blijven de resultaten uit. Antwerp strandt op 6 punten van een ticket voor de eindronde.

  Seizoen 8: 10e plaats

  Coach: Bart De Roover, vanaf november Bart Wilmssen

  Bekende spelers: George Blay, Tosin Dosunmu, Guy Dufour, Thomas Phibel, Kevin Oris, Romeo Van Dessel, Bart Van Zundert, Justice Wamfor, Denis Viane

  Waar liep het fout?

  Het gekrakeel binnen Antwerp neemt stilaan absurde vormen aan en overschaduwt opnieuw het sportieve. Eddy Wauters, die 60 jaar aan de club was verbonden als speler en voorzitter, wordt afgezet.

  Seizoen 9: 10e plaats

  Coach: Dennis van Wijk

  Bekende spelers: Björn Sengier, Dimitri Daeseleire, Honour Gombami, Nicky Hayen, Jorn Vermeulen, Justice Wamfor, Kevin Roelandts, Dieter Van Tornhout

  Waar liep het fout? 

  Nieuwe bezems vegen niet altijd beter en voor het tweede seizoen op een rij eindigt Antwerp op een troosteloze 10e plaats. Promotie naar eerste klasse was nog nooit zo veraf.

  Seizoen 10: 7e plaats

  Coach: Jimmy Floyd Hasselbaink

  Bekende spelers: Yves Ma-Kalambay, Björn Sengier, John Bostock, Wim De Decker, Jonas De Roeck, Funso Ojo

  Waar liep het fout?

  De komst van de schimmige makelaar Saif Rubie zorgt voor een kwaliteitsinjectie bij Antwerp. Jimmy Floyd Hasselbaink wil "slapende reus Antwerp" wakker maken en krijgt daar met spelers als De Decker, De Roeck en Bostock ook de spelers voor. Maar Antwerp kan niet optornen tegen ex-eersteklassers als Westerlo, Eupen en STVV en eindigt nog maar eens in de middenmoot.

  Seizoen 11: 10e plaats

  Coach: Richard Stricker

  Bekende spelers: Yves Ma-Kalambay, Björn Sengier, John Bostock, Jorn Brondeel, Wim De Decker, Jonas De Roeck, Funso Ojo

  Waar liep het fout?

  Ook de onbekende Richard Stricker blijkt niet de messias. Antwerp kan een dramatische start nooit meer goedmaken. Een 10e plaats is het eindverdict.

  Seizoen 12: 3e (2e) plaats

  Coach: David Gevaert

  Bekende spelers: Jason Adesanya, Maxime Biset, Steve Colpaert, Wim De Decker, Joeri Dequevy, Grégory Dufer, Jens Naessens

  Waar liep het fout?

  Zakenman Patrick Decuyper, die eerder al Zulte Waregem even in handen had, blijkt uiteindelijk de reddende engel voor Antwerp. Hij zoekt oplossingen voor de financiële problemen die al jarenlang aanslepen en pompt geld in de club, dat gebruikt kan worden voor renovatie en nieuwe spelers.

  Het lijkt te werken. Antwerp sprokkelt een bonus, maar geeft de voorsprong uit handen. Door de perikelen bij WS Brussel heeft Antwerp aan een zege op de slotdag tegen concurrent Eupen genoeg om te promoveren. Het wordt 0-0 en niet Antwerp maar Eupen mag naar 1e klasse A.

  Seizoen 13: eindelijk promotie?

  Coach: Frederik Vanderbiest, vanaf oktober David Gevaert, vanaf november Wim De Decker

  Bekende spelers: Joeri Dequevy, Björn Vleminckx, Tuur Dierckx, Maxime Biset, Fabien Camus, Faris Haroun, Steve Colpaert

  Loopt het opnieuw fout?

  Afspraak zaterdagavond in Schiervelde. Antwerp verdedigt een 3-1-voorsprong uit de heenmatch. Volg het morgen live op sporza.be