• home
 • video
 • pas verschenen

  "Godfather" Lefevere in Alles voor de koers: "Was bereid om Boonen te laten gaan"

  Na moeizame onderhandelingen bleef Boonen bij de ploeg van Lefevere.

  "Alles voor de koers" gunt ons een blik achter de schermen bij Etixx-Quick Step. In de laatste aflevering staat manager Patrick Lefevere in de schijnwerpers, van de onderhandelingen met Tom Boonen tot de ploegentijdrit. "Wie is het gezicht van de ploeg? Ik", zegt Lefevere zonder aarzelen.

  "Als wij de maffia zouden zijn, zou Lefevere Don Corleone zijn"

  Patrick Lefevere heeft de touwtjes stevig in handen bij Etixx-Quick Step. Op de vraag wie het gezicht van de ploeg is, antwoordt hij zelf dan ook vastberaden: "Ik". Ploegleider Brian Holm vergelijkt Lefevere dan weer met Don Corleone uit The Godfather.

  "Maar ik denk dat veel mannen nog te veel schrik hebben van Patrick", zegt Tom Boonen. "Dat is niet nodig, Hij heeft het liefst dat je eerlijk bent en zegt wat je denkt."

  Video player inladen...

  Boonen: "Vorig jaar discussie omdat Patrick wou dat ik stopte"

  Terwijl de renners in de Ronde van Frankrijk genieten van een rustdag, heeft Patrick Lefevere de ene afspraak na de andere met managers van renners. De Tour is immers de plaats bij uitstek waar er over nieuwe contracten onderhandeld wordt.

  Maar de onderhandelingen met Paul De Geyter, de manager van Tom Boonen, verlopen stroef. "Ik was echt bereid om hem te laten gaan voor dat laatste jaar", vertelt Lefevere. "Er was vorig jaar discussie, omdat hij liever had dat ik stopte", vult Boonen aan.

  Video player inladen...

  Lefevere: "Nooit problemen met grote kampioenen, wel met pseudo-kampioenen"

  De onderhandelingen komen dan toch in een stroomversnelling, omdat De Geyter vertelt dat Boonen wil stoppen na Parijs-Roubaix en geen volledig seizoen meer wil rijden. Daarna valt ook de rest van de puzzel snel in elkaar. Lefevere zit samen met Philippe Gilbert, die een contract ondertekent voor 2017.

  "Gilbert zal wel matchen met Boonen", weet hij. "Er zijn weinig mensen die met zoveel grote renners gewerkt heeft als ik. Ik heb nooit problemen gehad met grote kampioenen, wel met pseudo-kampioenen."

  Video player inladen...

  Terpstra: "Fietsen is leuk, lalala. Het gaat om winnen"

  Etixx-Quick Step heeft zich intensief klaargestoomd voor het WK ploegentijdrijden. Die wereldtitel is een prestigezaak voor de ploeg. De spanning is tijdens de tijdrit dan ook te snijden in de volgauto en aan de aankomst. Zeker wanneer grote rivaal BMC aan het 2e tussenpunt amper 7 honderdste sneller is. "Nu krijg ik het", roept Lefevere uit.

  Met een knappe inspanning haalt Etixx-Quick Step dan toch die felbegeerde derde wereldtitel binnen. De vreugde aan de streep is enorm. Niki Terpstra vat het samen: "Fietsen is leuk, fietsen is een hobby. Lalala. Uiteindelijk gaat het om winnen."

  Kittel vindt het dan weer knap om te zien hoe Lefevere na al die jaren nog als een kleine jongen kan meeleven met zijn renners.

  Video player inladen...

  Lampaert verkiest Pokémon-jacht boven massage

  Winnen, dat doet de ploeg ook in de Vuelta. Gianni Meersman schrijft twee ritten op zijn naam en ook Brambilla en De la Cruz mogen de champagne laten knallen. Bij die laatste loopt dat niet bepaald gesmeerd, tot hilariteit van de rest van de ploeg.

  Intussen heeft Yves Lampaert een nieuwe hobby gevonden: hij dwaalt door het hotel, op zoek naar Pokémon.

  Video player inladen...
  Video player inladen...

  "Alles voor de Koers" is een vijfdelige docureeks op Eén. Je kunt de volledige afleveringen elke week bekijken op VRT NU.