• home
 • video
 • pas verschenen

  "Antwerpen kan enkele tientallen miljoenen euro's bij elkaar schrapen voor nieuw stadion"

  Video player inladen...
  0 / 0
  Bart De Wever blaast de gesprekken over een ultramodern voetbalstadion in Antwerpen nieuw leven in. De burgemeester wil snel de dialoog aangaan met Antwerp en Beerschot Wilrijk.

  Dat er op politiek niveau al eventjes gesprekken lopen over een nieuw voetbalstadion is vandaag uitgelekt. Burgemeester De Wever vindt dat niet aangenaam. "Dit is een heel slecht begin, want er mocht niks uitlekken over deze gesprekken", zegt De Wever aan Sporza.

  "De clubs waren er niet van op de hoogte en zijn nu een beetje geïrriteerd. Alle begrip daarvoor. Ik bied daar onze excuses voor aan."

  "Maar we vinden wel dat we een versnelling hoger moeten schakelen. We moeten nadenken over een nieuw stadion. Want of je nu van voetbal houdt of niet: een nieuw stadion kan een echte troef zijn voor de stad."

  "We hebben al een locatie en ontwerp, een mooi Stadion aan de Stroom. Nu willen we de dialoog met de clubs aangaan om te vragen: zien jullie het zitten, doen jullie mee?"

  "Het moet een multifunctioneel stadion worden, ook voor andere evenementen dan voetbal, voor beide clubs. In het verleden is dat niet gelukt, maar er intussen veel water door de Schelde gevloeid. De situatie is veranderd, ook bij beide clubs."

  "De stad komt niet met lege handen"

  "Ik denk dat beide clubs intussen weten dat dit stadsbestuur hen helpt en hun infrastructurele problemen de voorbije jaren al helpen oplossen heeft. We hebben daar serieus in geïnvesteerd. De stad komt dus niet met lege handen, maar met een aanbod en respect", zegt De Wever.

  "Dat zal dus de sleutel zijn om tot succes te komen, ook al is dat succes uiteraard niet gegarandeerd. Het moet van de twee kanten komen."

  Wie gaat dit allemaal betalen? De Wever: "We starten met een leeg blad. Het moet een publiek-privé-project worden."

  "Er zijn in onze begroting geen middelen voor voorzien, maar we hebben wel al bewezen dat we kúnnen investeren en dat we perfect in staat zijn om enkele tientallen miljoenen euro's bij elkaar te schrapen."

  "De stad is dus bereid om middelen vrij te maken, aanzienlijke inspanningen te doen en de regie in handen te nemen. Het zal in die optiek niet morgen zijn dat dat stadion er komt, maar veeleer overmorgen. Op die termijn kunnen we dat aan."