• home
 • video
 • pas verschenen

  UEFA bevestigt: Turkije en Duitsland zijn enige kandidaten voor Euro 2024

  Turkije en Duitsland doen een gooi naar de organisatie van Euro 2024.

  Het Europees Kampioenschap voetbal van 2024 zal plaatsvinden in Turkije of Duitsland. Die twee landen dienden een kandidatuur in voor de deadline van 3 maart. Op 18 september 2018 maakt de UEFA de organisator bekend.

  "Het zijn twee sterke kandidaten", zegt UEFA-voorzitter Theodore Theodoridis. "Het zal dan ook zeer moeilijk zijn om een beslissing te nemen". 

  Eerder toonden enkele Scandinavische landen (Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland) ook interesse, maar die werd niet concreet gemaakt. 

  Het zou de eerste keer zijn dat Turkije het EK voetbal organiseert. Het land diende wel al drie keer een kandidatuur in, maar verloor telkens. In 2020 deed Turkije nog een gooi naar de organisatie, maar dan liet de UEFA weten dat Euro 2020 in 13 steden verspreid over heel Europa gespeeld zal worden.

  Beide kandidaten geloven in zichzelf

  Duitsland organiseerde wel al grote voetbaltoernooien. In 1974 en 2006 organiseerde het land het WK, in 1988 vond het EK plaats in Duitsland. "Met onze ervaring, onze infrastructuur en de stabiele situatie in Duitsland kunnen we een goed toernooi organiseren", liet de Duitse bondsvoorzitter Reinhard Grindel weten. 

  Zijn Turkse tegenstander, Yildirim Demiroren, is ook overtuigd van de kwaliteiten van zijn land: "Hopelijk wordt het vierde keer goede keer. In de laatste jaren werden 32 nieuwe stadions gebouwd in Turkije. Met deze investeringen bewijzen we dat we een van de voortrekkers zijn op het vlak van voetbalinfrastructuur in Europa."

  Op 24 september 2018 zal de UEFA bekend maken welk land het toernooi mag organiseren.