• home
 • video
 • pas verschenen

  Asselman: "Haan betrapte ons om 3 uur 's nachts aan de toog van de Petit Frère"

  Patrick Asselman en Arie Haan.

  In de derde aflevering van De Kleedkamer herbeleefden de Rouches van 1993 hun bekerwinst. Aan de tafel bij Ruben Van Gucht haalden Patrick Asselman, Arie Haan, Thierry Pister en Henk Vos herinneringen op aan hun voetbalcarrière. Dat leverde leuke, maar ook serieuze gesprekken op. "Nu ik weet dat dit uitgezonden wordt, zal ik daar drie maanden slecht van zijn."

  De Kleedkamer deze keer niet in een kleedkamer: "Standard wil ons niet ontvangen"

  De Kleedkamer blikt steevast terug in een kleedkamer. In de aflevering over Standard was dat niet mogelijk. De club had geen plaats. "Standard wilde jullie niet ontvangen", legt Ruben Van Gucht uit.

  Oud-speler en -coach Arie Haan is scherp voor zijn ex-club. "Ik begrijp het helemaal niet", stelt de Nederlander, "maar misschien begrijpen ze het voetbal niet. Ik denk dat Standard wat achterloopt in de omgang met oud-spelers."

  Haan en zijn oud-spelers praatten dan maar in supporterslokaal De Edemolen. "Standard heeft overal supporters in België", weet Thierry Pister. "Aan de Waalse, de Vlaamse kant en zelfs in het hol van de leeuw: in Brussel."

  Video player inladen...

  "Haan betrapte ons om drie uur 's nachts aan de toog"

  De bekerwinst werd uitbundig gevierd, maar ook tijdens het seizoen gingen de Standard-spelers al eens graag op stap. "We waren gaan winnen op Brugge", vertelt Asselman aan Arie Haan. "Ik en Stéphane Demol woonden alleen, dus we zeiden dat we iets gingen eten in de stad."

  "Toen zijn we toch eventjes naar de Petit Frère (een dancing, red.) geweest. En om drie uur 's nachts stond je plots aan de bar. En de volgende ochtend zei je: "iedereen krijgt een dubbele premie, behalve jullie"."

  Video player inladen...

  Vos over dodelijk ongeval: "Ik heb het heel moeilijk gehad"

  Henk Vos raakte tijdens zijn periode bij Germinal Ekeren betrokken bij een dodelijk verkeersongeval. "Ik moest uitwijken voor een andere auto en ik raak iemand die stond te wachten aan een bushalte. Die overleed later in het ziekenhuis."

  "Ik heb daar heel veel moeite mee gehad. Ik moest nog elke dag die baan nemen om naar de training te gaan. Ik heb hulp gekregen om dat te kunnen loslaten."

  Video player inladen...

  Pister: "Ik heb een stempel gekregen in Finland"

  Na hun eigen carrières waagden veel van de gasten zich aan een carrière als trainer. Pister trok even naar Finland, maar dat werd geen succes. "Er was een wedstrijd. Ik zette mij op de bank en wachtte af tot de coaches kwamen. Er kwam niemand."

  "We verliezen met 8-0. En in de tribunes zie ik er twee weglopen. Dat waren die twee die naast mij hadden moeten zitten. Ik kreeg een stempel toen ik terugkwam in België. Ik raak die nooit meer kwijt."

  "Ik heb dit verhaal al eens gedaan, maar dat is toen niet uitgezonden. Nu ik weet dat het deze keer wel op tv zal komen, zal ik daar drie maanden slecht van zijn."

  Video player inladen...

  "Als we een rondo deden, hoefde ik nooit in het midden"

  Arie Haan heeft een groot verleden als speler. Dat liet de coach ook op zijn trainingen merken. "Als we een rondo deden, hoefde ik nooit in het midden", vertelt de oud-international van Oranje.

  "Je wou nooit in het midden", lacht Thierry Pister. "Als je een slechte pass gaf, moest een andere speler erin."

  Video player inladen...

  "Van Rooij heeft drie weken met zijn caravan in mijn tuin gestaan"

  De vier tafelgasten hadden het ook over Frans van Rooij. "Dat is de speciaalste voetballer die ik ken", vertelt Pister. "Hij heeft drie weken met zijn caravan in mijn tuin gewoond. Toen hij dan een huis ging kopen bij de notaris, gooide hij gewoon twee miljoen frank cash op tafel."

  Video player inladen...

  Wilmots: "Ik heb zelf mijn transferbedrag betaald"

  Ook ex-bondscoach Marc Wilmots mocht niet ontbreken in de aflevering over Standard. Hij vertelde over zijn overstap naar Schalke. "Standard wou mij niet laten vertrekken. Ik was het kotsbeu. Na vijf jaar wou ik weg bij Standard."

  "Ik zeg tegen de manager: "weet je wat? Ik zal het bedrag zelf wel betalen". Hij had dat nog nooit gezien. Daar is mijn band met Assauer ontstaan."

  Video player inladen...

  Bekijk de volledige uitzending van De Kleedkamer over Standard in de jaren 90 op vrt.nu.