• home
 • video
 • pas verschenen

  "Zou het BOIC sieren als ze naast excuses ook met compensatie komen"

  Ria Van Landeghem geeft tegenwoordig les in het Kunstonderwijs

  0 / 0

  Ria Van Landeghem geeft tegenwoordig les in het Kunstonderwijs

  Marathonloopster Ria Van Landeghem was 30 jaar geleden op haar top, maar toch mocht ze niet deelnemen aan de Spelen. Het BOIC heeft zich hiervoor nu verontschuldigd. "Eindelijk kan ik dit hoofdstuk afsluiten", zegt Van Landeghem.

  Ria Van Landeghem mocht bijna 30 jaar geleden niet deelnemen aan de Spelen van Seoel, omdat ze vlak voor de start een positief A- én B-staal afgeleverd zou hebben.

  Achteraf bleken er heel wat procedurefouten gemaakt te zijn, waarna Van Landeghem werd vrijgesproken. Maar het BOIC hield jarenlang koppig het been stijf. Tot nu.

  "Ik ben heel tevreden dat het BOIC eindelijk de moed heeft om zijn fouten toe te geven. Na 30 jaar kan ik dit hoofdstuk afsluiten."

  "Het lijkt een kleine ervaring en het is allemaal al zo lang geleden. Maar het heeft mij veel gekost en het was redelijk traumatisch. Je wordt wantrouwig tegenover mensen en je wordt soms boos om onverklaarbare redenen."

  "Ik ben sinds kort weer beginnen te lopen"

  Maar wat heeft Van Landegehem allemaal gemist door haar schorsing. "Het staat onomstotelijk vast dat ik clean was en ik was heel goed voorbereid."

  "Tien dagen na de Spelen heb ik de Twin Cities marathon in Minneapolis gewonnen, in een Belgisch record dat 10 jaar heeft standgehouden."

  Ook financieel hield Van Landeghem er een kater aan over. "Ik ben niet rancuneus en zal geen verdere stappen ondernemen, maar deze zaak heeft met wel een fortuin gekost. Het zou het BOIC sieren als ze het ook nog op een andere (financiële, red) manier zouden goedmaken."

  Van Landeghem, die al jaren les geeft in het Kunstonderwijs, houdt in ieder geval een goed gevoel over aan de zaak. "Ik ben zelfs weer beginnen te lopen. Ik voel me daar gelukkig bij."

  Rampaer (BOIC): "Nog niet gesproken over compensatie"

  Wij wilden van het BOIC ook wel eens weten waarom deze zaak zo lang heeft aangesleept. "In 1988 konden we geen andere beslissing nemen, want het Koreaanse laboratorium gaf zowel voor het A- als het B-staal een positief resultaat", zegt Luc Rampaer.

  "Maar een paar maanden geleden klopte Ria Van Landeghem opnieuw bij ons aan om deze delicate en pijnlijke zaak opnieuw te bespreken. We hebben het voorgelegd aan professor Van Eenoo en op basis van de nieuwe elementen moeten we ons verontschuldigen."

  Blijft het bij deze excuses of zal het BOIC ook voor een financiële compensatie zorgen? "Daar hebben we op dit moment nog niet over gesproken."