• home
 • video
 • pas verschenen

  Wennemars: "Swings zet volgende stap niet, maar het is nog niet te laat"

  Video player inladen...
  0 / 0
  Voor Bart Swings zit het schaatsseizoen erop na het WK allround, waar hij vijfde werd. De Nederlander Erben Wennemars, voormalig schaatstopper, laat zijn licht schijnen over de Belg.

  "Swings moet rebels worden"

  "Bart Swings kwam vier jaar geleden heel hard aan, maar heeft nog geen volgende stap gezet. Dat is het grote verschil met de Nederlanders, die elk jaar ietsje beter worden", ziet Wennemars.

  "Swings kwam uit het skeeleren en maakte in het schaatsen aansluiting met de internationale top. Maar dan is hij een Nederlander geworden. Hij is in hetzelfde systeem meegegaan en afgestapt van wat hem eigenlijk uniek maakt. Dat is heel jammer. Swings moet teruggaan naar waar hij heel goed in was: skeeleren, rebels worden en bravoure krijgen. Dan zie ik nog wel iets gebeuren."

  "Je merkt dat Swings goed meerijdt en meedoet voor de prijzen, maar hij maakt geen volgende stap. Er zit geen energie in. Hij is ook onderdeel van een Nederlandse ploeg waar het sowieso al niet zo goed gaat."

  "Onzin dat het aan techniek ligt. Het is andersom"

  Bart Swings zei al meermaals dat hij zoekt naar de juiste techniek. "Belgen hebben niet zoveel verstand van schaatsen en dan denken ze dat het aan de techniek ligt. Dat is onzin", vindt Wennemars.

  "Je moet gewoon een goeie motor hebben en een sterk, vitaal gezond lichaam, met heel veel energie. Dan ga je goed technisch schaatsen. Het is niet andersom dat als het even niet goed gaat, dat je het dan in de techniek moet gaan zoeken. Die techniek komt als je goed in je vel zit."

  "Bart is een heel sympathieke jongen. Hij traint veel en doet er alles aan, maar hij studeert ook nog. Als je echt een topper wilt worden en de concurrentie met Sven Kramer wilt aangaan, dan moet je er ook 100 procent voor gaan. Een jaar lang alles aan de kant zetten en dat ook echt met overtuiging doen."

  "Als je de beste wilt zijn, moet je ook met de beste rijders trainen. In zijn plaats zou ik aankloppen bij de allerbeste schaatsers en zeggen dat ik met hen wil trainen. Niet geschoten is altijd mis. Je moet nu iets doen. Het is een jaar voor de Spelen. Het is nog niet te laat."

  "Als mensen overstappen naar een andere ploeg maken ze in dat eerste jaar altijd de meeste progressie. Het kan dus nog makkelijk voor Swings."

  Swings: "Volop met sterkere sparringpartners bezig"

  "Ik kan hem volgen", antwoordt Bart Swings bij Sporza op de woorden van Erben Wennemars. "Ik heb een sterkere sparringpartner nodig. Daar ben ik me van bewust."

  "Vooral voor de Wereldbekers. Daar heb ik jongens van een hoog niveau voor nodig. Dan kan ik veel harder schaatsen."

  "Er zijn al contacten. Ik heb enkele opties. Wie het juist gaat worden, weet ik nog niet. We zijn er wel volop mee bezig, want over 4 weken begint mijn nieuwe seizoen."