• home
 • video
 • pas verschenen

  Fredericks stapt uit onderzoek naar corruptie omdat hij er zelf van verdacht wordt

  Verdiende Fredericks een centje aan de toewijzing aan Rio?

  Frankie Fredericks is uit de task force gestapt die de Russische dopinginspanningen moet controleren. Fredericks raakte zelf immers in opspraak door een artikel in de krant Le Monde. De Namibiër zou smeergeld ontvangen hebben bij de toekenning van de Spelen aan Rio. Hij nam daardoor ook ontslag als voorzitter van de Evaluatiecommissie.

  Volgens de Franse krant Le Monde zou Frankie Fredericks geld hebben ontvangen via het bedrijfje van Papa Massata Diack, die eerder al voor het leven geschorst werd.

  Fredericks zegt dat de 300.000 dollar gegeven werden om de Afrikaanse sport te promoten en dus niet om de Olympische Spelen naar Rio te brengen.

  Maar omdat hij vindt dat de task force onbesproken moet zijn, heeft hij zich toch teruggetrokken. Die task force bestudeert de dopinginspanningen van Rusland en helpt het land om zich te rehabiliteren. Fredericks is in de vijfkoppige commissie vervangen door de Sloveense hoogspringer Rozle Prezelj.

  Frankie Fredericks nam ook ontslag als voorzitter van de Evaluatiecommissie voor de Olympische Spelen van 2024.

  Wie is Frankie Fredericks?

  Frankie Fredericks is de grootste sportman die Namibië ooit heeft gekend. Hij won zowel op de Spelen van Barcelona als Atalanta zilver op de 100 én 200 meter, als eerste atleet van zijn land. Op het WK won hij ook 1 keer goud en 3 keer zilver, telkens op de 200 meter.