• home
 • video
 • pas verschenen

  Flandrien Decock: "Wij moesten afstappen voor een bidon, Bardet hangt meterslang aan auto"

  Roger Decock is de oudste nog levende winnaar van de Ronde.

  66 jaar geleden won Roger Decock Parijs-Nice. "In onze tijd zou Bardet op eigen kracht hebben moeten terugkeren. Zonder dat er gewerkt werd aan zijn derailleur, waar er niets mee scheelde", zegt de 89-jarige flandrien aan Sporza.

  Decock: "Die truken met de bidons..."

  "Wat Bardet gisteren deed, was fel overdreven", zegt Roger Decock. "Aan zijn derailleur laten werken, terwijl er niets mee aan de hand is. En dan die truken met de bidons... Waarom moeten renners meterslang aan de ploegauto hangen, wanneer ze een bidon krijgen?"

  "Als wij vroeger water wilden, moesten we van onze fiets stappen in de bevoorrading. Alles is natuurlijk veranderd. Maar als Bardet in onze tijd achterop was geraakt, zou hij op eigen kracht hebben moeten terugkeren."

  "Won Parijs-Nice door de sneeuw in de bergen"

  66 jaar geleden won Roger Decock zelf Parijs-Nice. "Dat was samen met de Ronde van Vlaanderen een van mijn mooiste overwinningen", zegt Decock, die in april 90 jaar wordt.

  "Ik mocht in die Parijs-Nice van 1951 zes dagen lang in de gele trui rijden. Dat was ongelofelijk. In de 1e etappe reden we de hele dag met de wind op kop en hadden we een gemiddelde van 29 km/u. 2 dagen later moesten we de sneeuw trotseren in de bergen. Een onvergetelijke ervaring, waar ik nog vaak aan terugdenk."

  Roger Decock over zijn zege in Parijs-Nice 1951 (uit de 7e dag 2011)

  Retro: Roger Decock, de oudste nog levende Ronde-winnaar