• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Thiam voor EK indoor: "Ik wil mijn persoonlijke records verbreken"

  Thiam behaalde vorig jaar op de Olympische Spelen goud op de zevenkamp.

  Olympisch kampioene Nafi Thiam is op het EK indoor in Belgrado de eerste Belgische atleet die in actie komt. Onze landgenote doet er mee aan de vijfkamp, maar mikt naar eigen zeggen niet op een medaille. "Ik ben niet bezig met een plaats. Zo deed ik het in Rio ook."

  "Ik fixeer me niet op een puntentotaal of een plaats"

  Vrijdagochtend (9.30 u.) staat de 60 meter horden op het programma voor Thiam. Dat is de eerste discipline van de vijfkamp. Naast het hordelopen moeten de vijfkampers ook kogelstoten, hoogspringen, verspringen en 800 meter lopen. 

  De olympisch kampioene zevenkamp won in 2015 zilver op het EK indoor in Praag en is dus één van de favorietes. Toch leeft ze ontspannen toe naar de wedstrijd: "Het is nooit vanzelfsprekend om competities in de winter voor te bereiden, maar ik ben wel tevreden over mijn vorm", zei Thiam.

  Door haar gouden medaille op de Olympische Spelen in Rio zijn de verwachtingen bij het publiek hooggespannen. "Ik ga doen wat ik altijd doe, en dat is proberen mijn persoonlijke records te breken. Ik weet niet wie mijn concurrenten zijn, dat check ik nooit."

  "Ik ga mij dus niet uitspreken over een plaats. Ik weet dat veel mensen een gouden medaille verwachten, maar ik fixeer me niet op een puntenaantal of een plaats. Zo deed ik het in Rio ook. Het is een instelling die ik niet wil veranderen."

  "Mij voorbereiden op het winterseizoen is altijd moeilijker"

  Bij gebrek aan een geschikte zaal is het moeilijk voor Thiam om zich klaar te stomen voor het winterseizoen: "Ik moet vaak buiten trainen. Als het koud is, of het sneeuwt, kan je niets doen. De winter is dus nooit een doel op zich, want ik kan er mij nooit volledig op voorbereiden."

  Het WK outdoor in Londen, dat plaatsvindt van 4 tot 13 augustus, is dan ook de belangrijkste wedstrijd voor Thiam in 2017. "In de winter kan je amper trainen op techniek. Het hoofddoel is dus het WK, dat spreekt voor zich", bevestigt ze.

  Thiam heeft op de Olympische Spelen indruk gemaakt. Daarom moest ze in het stadhuis van Belgrado ook antwoorden op vragen van de internationale media: "De olympische titel van vorig jaar was een complete verrassing", zei ze.

  "Maar ik laat er mijn manier van werken niet door veranderen. Ik ben hier misschien de favoriete, maar ik begin altijd aan een competitie met als eerste doel persoonlijke records te breken. Mijn hoofddoel is groeien en beter worden."

  Persoonlijke records van Thiam
  OnderdeelPrestatieDatumPlaats
  800m2'21''183/2/13Gent
  60m horden8'37''18/2/17Gent
  Hoogspringen1,94m9/2/14Gent
  Verspringen6,51m8/2/17Gent
  Kogelstoten15,35m8/2/17Parijs
  Vijfkamp4696 punten6/3/15Praag

  "Als de logica gerespecteerd wordt, speelt ze mee voor goud"

  De coach van Nafi Thiam, Roger Lespagnard, denkt wel aan een medaille. "Haar vormpeil is voor deze periode heel degelijk. Als de logica wordt gerespecteerd, speelt ze mee voor goud. Dat staat buiten kijf."

  "De concurrentie is niet uitzonderlijk. We gaan proberen een mooie score te halen, rond de 4.750 à 4.800 punten." Van de Nederlandse Nadine Broersen wordt de meeste tegenstand verwacht. "Zij is de grootste concurrente, al lijkt ze iets minder in vorm dan de voorbije jaren."