• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Franse voetballegende Raymond Kopa is overleden

  Kopa won als eerste Fransman de Gouden Bal.

  Raymond Kopa is op 85-jarige leeftijd gestorven. Hij won als eerste Fransman de Gouden Bal in 1958. Hij speelde tijdens zijn loopbaan bij Angers, Stade de Reims en Real Madrid. Alle wedstrijden in de Franse Ligue 1 en 2 zullen voorafgegaan worden door een minuut stilte.

  Raymond Kopa was de zoon van Poolse immigranten en heette eigenlijk Raymond Kopaszewski. Hij zette zijn eerste stappen in het professionele voetbal bij Angers.  De aanvallende middenvelder verhuisde in 1951 naar Stade de Reims.

  In 1956 verloor hij met de club de finale van de Europacup I tegen Real Madrid. Het jaar daarna speelde hij zelf bij de Spaanse topclub en won hij de finale wel. Ook in 1958 en 1959 veroverde hij de beker.

  Bij Real Madrid groeide Kopa uit tot een van de beste spelers van zijn generatie. Kopa won daardoor ook als eerste Fransman ooit de Gouden Bal in 1958. In 1959 keerde hij terug naar Reims. Daar bleef hij tot hij op zijn 36e op voetbalpensioen ging.

  Kopa speelde ook 45 interlands voor de Franse nationale ploeg. Het hoogtepunt was het behalen van de halve finale op het WK in 1958.

  Kopa was al een tijdje ziek en belandde zondag in het ziekenhuis. Daar is hij op 85-jarige leeftijd overleden.

  Raymond Kopa speelde drie seizoen bij Real Madrid: