• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Dopingexpert: "Je kan Rusland niet blijven straffen voor fouten uit verleden"

  Rusada wordt nu gecontroleerd door het Britse antindopingagentschap.

  De voorzitter van de Europese atletiekfederatie heeft de deur op een kier gezet voor Rusland. Dopingexpert Peter Van Eenoo weet dat Russische sporters op dit moment behoorlijk gecontroleerd worden.

  "Bij elke stap kijkt er iemand mee"

  "De dopingcontroles in Rusland zijn nu in elk geval kwalitatief hoogstaander dan vroeger", weet Peter Van Eenoo. "Het aantal stalen is minder dan vijf jaar geleden. Al zegt dat niks over de kwaliteit, want blijkbaar konden ze wel sjoemelen met de resultaten."

  "Op dit moment kijkt het Britse antidopingagentschap bij elke stap mee over de schouder wat Rusada (het Russische antidopingagentschap, red) doet. De stalen worden ook geanalyseerd in buitenlandse labs. Op die vlakken kan er dus ook niet meer gesjoemeld worden."

  "In principe is Rusland qua dopingcontrole nu te vergelijken met vrij veel landen. Niet toonaangevend, maar er zijn nog landen van dat niveau. De controles zijn effectief. Een Russische atleet wordt nu relatief evenwaardig gecontroleerd als iemand uit een ander doorsnee land."

  "Je kunt natuurlijk alleen spreken over het laatste jaar. Atleten kunnen nog altijd profiteren van gesjoemel van pakweg 1,5 jaar geleden, bijvoorbeeld van spiermassa die eventueel opgebouwd is met anabole steroïden. Maar naarmate de tijd vordert zal het effect van die doping ook wel uitgewerkt raken."

  "Russen geven nu toch schoorvoetend hun fouten toe"

  Wordt het stilaan tijd om de deur weer open te zetten voor Russische sporters? "De tijd is misschien wel rijp om daarover na te denken. Je kunt een land als Rusland niet blijven uitsluiten omwille van fouten uit het verleden", vindt Van Eenoo.

  "Ik praat totaal niet goed wat er gebeurd is, maar vroeg of laat zit het er wel aan te komen dat Rusland opnieuw toegelaten wordt. Wanneer is moeilijk in te schatten, want dat is ook sportafhankelijk. In sporten als atletiek en gewichtheffen werd op vrij grote schaal gesjoemeld. Dan moet je wel iets strenger voor zijn."

  "Ik merk ook een nieuwe ingesteldheid bij de Russische beleidsmakers, die nu toch schoorvoetend beginnen toe te geven dat het beter kon. Ze zullen wel beseffen dat ze fout bezig waren, wat niet wil zeggen dat ze daar spijt van hebben."

  "Ik denk wel dat ze spijt hebben van de huidige situatie. Het besef dat er bij zulke fouten zware sancties volgen, zal hen er wellicht wel van weerhouden om in de toekomst dezelfde fouten te maken. Door het effectieve controlesysteem dat er nu is, zullen atleten ook wel twee keer nadenken om doping te gebruiken."

  Krijgen we deze zomer Russische atleten te zien op het WK atletiek, in augustus in Londen? "Gezien de huidige evolutie sluit ik dat helemaal niet uit", besluit Van Eenoo.

  Beluister het volledige gesprek met Peter Van Eenoo: