• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Corruptie bij toekenning Spelen aan Rio? 1,5 miljoen dollar voor zoon van IOC-lid

  Er loopt een onderzoek naar Lamine Diack en zijn zoon.

  Eind september 2009, enkele dagen voor de definitieve toekenning van de Olympische Spelen aan Rio, heeft een Braziliaanse zakenman een enorm bedrag gestort op de rekening van Papa Massata Diack, de zoon van Lamine Diack, destijds een invloedrijk IOC-lid en IAAF-voorzitter.

  De Franse krant Le Monde bracht het geurende zaakje aan het licht. De familie Diack is geen onbekende voor het Franse gerecht: Lamine wordt beschuldigd van witwaspraktijken en corruptie en tegen zijn zoon Papa loopt een internationaal aanhoudingsbevel. Ook zouden beide heren destijds veel geld verdiend hebben met het toedekken van positieve dopingtesten in de atletiekwereld (zie: Lees ook).

  Het Franse gerecht vermoedt dat het overgeschreven geld van de Braziliaans zakenman gebruikt is om de stemprocedure te beïnvloeden. De Ethische Commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) stelt in navolging van het Franse gerecht een onderzoek in naar mogelijke corruptie.

  "Het IOC heeft zich burgerlijke partij gesteld in het onderzoek dat de Franse justitie gestart is tegen voormalig IAAF-voorzitter Lamine en Papa Massata Diack. Deze samenwerking heeft al geleid tot het feit dat voormalig erelid Lamine Diack sinds november 2015 geen officiële functie meer heeft binnen het IOC."

  "Wij zullen nu de Franse autoriteiten contacteren om de informatie te verkrijgen waarop het artikel in Le Monde gebaseerd is", luidt het bij het Internationaal Olympisch Comité.

  Organisatiecomité ontkent aantijgingen

  Het organisatiecomité van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro beklemtoont dat er geen onregelmatigheden zijn vastgesteld: "De stemming is correct verlopen. Wij hebben zeker niets illegaal gedaan en willen om dat aan te tonen al onze campagnedocumenten en correspondentie openbaar maken", vertelde Mario Andrada, communicatiedirecteur van het organisatiecomité aan het Franse persbureau AFP.