• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Coach Spruyt: "Bart Swings kan top drie rijden op het WK allround"

  Swings pakte Europees brons, maar ontgoochelde op het WK afstanden.

  Komend weekend staat het WK allround op het programma in Hamar (Noorwegen). Jelle Spruyt, de coach van schaatser Bart Swings, gelooft in een puike prestatie. "Als Bart technisch goed schaatst, doet hij mee voor de podiumplaatsen."

  "Vooral belangrijk om met goed gevoel de zomer in te duiken"

  Het WK afstanden was geen succes voor Bart Swings. Wat mogen we verwachten op het WK allround? "We zijn er klaar voor. Bart reed een goed EK allround met een bronzen plak als beloning. Dat zou nu ook kunnen."

  "De concurrentie is opnieuw dezelfde. De Nederlanders zijn hier met een heel sterk drietal en ook de Noren zijn heel goed. De traditionele schaatslanden zullen goed zijn, maar daar hoort Swings ook bij."

  "Het WK afstanden was zeker geen succes, maar de twee wereldbekers daarvoor waren nog slechter. De stijgende lijn is er dus wel. Dat was nog niet zichtbaar op het WK afstanden, maar nu hopen we die lijn wel door te trekken."

  Is dit de laatste kans voor Swings om zijn seizoen te redden? "Het begon redelijk, maar daarna was het inderdaad iets minder in vergelijking met vorig seizoen. Dit WK is het grote doel, maar er is ook nog de WB-finale in Tsjeljabinsk. Het is belangrijk om met een goed gevoel de zomer in te duiken."

  "We moeten vooral hard blijven werken op technisch vlak. Daar heeft hij de grootste achterstand op en blijft hij mee sukkelen. We zijn hier iets vroeger toegekomen en hebben de voorbij drie dagen al hard gewerkt."

  "Als het hier goed gaat, is dat mooi meegenomen richting de Spelen"

  Ondertussen naderen de Olympische Winterspelen van 2018 met rasse schreden. "Dit WK heeft er niet veel mee te maken. Hier gaat het om het klassement, in Pyeongchang zijn het individuele afstanden. Hier moet vooral het goed schaatsen naar boven komen. Als het hier goed gaat, dan is dat mooie meegenomen richting de Spelen."

  Wanneer is het WK in Hamar geslaagd? "Als het schaatsen technisch opnieuw goed gaat. Als dat lukt, doet hij mee voor de podiumplaatsen en dus de medailles. Top vijf moet zeker lukken en als hij de 500m goed doorkomt, dan kan hij in de top drie rijden."

  Swings is al enkele dagen in Hamar en werkt er hard: