• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Alles voor de koers: Martin negeert teamorders: "Laat me toch rijden!"

  Tony Martin (r) amuseert zich in de Tour met zijn koppeltijdrit.

  Het was een bijzondere nevenplot in de Tour van 2016: ploegmaats Tony Martin en Julian Alaphilippe reden samen 175 km vooruit. In aflevering 4 van Alles voor de koers zien we wat er achter de schermen gebeurde. We zijn ook getuige van de ellende bij de mecanicien in de slotrit. Omdat de reservefiets van Kittel lek op het dak stond, is hij kansloos voor de zege op de Champs Elysées.

  Over koppeltijdrit met Martin: "Wij zijn geen Mickey Mouse-team!"

  Tony Martin zit niet verlegen om een straffe stoot meer of minder, maar toen hij in de Tour samen met Julian Alaphilippe een koppeltijdrit op gang zette, begonnen de ploegleiders van Etixx-Quick Step toch te steigeren. "We zijn geen Mickey Mouse-team. Dat soort shit doen wij niet!", zei Brian Holm.

  Maar Martin was niet voor rede vatbaar. "Laat mij toch doen! Vertrouw mij, Brama! Alaphilippe hoeft niets te doen." Uiteindelijk leggen ze zich er in de auto bij neer. Na 175 kilometer zit de onderneming erop. De ploeg houdt er veel publiciteit en een dubbel rood rugnummer aan over.

  Video player inladen ...

  Boonen over 3 weken Tour: "Mottig, mottig, mottig, normaal, mottig"

  Het leven van een renner in de Tour is geen pretje. Tom Boonen vat het zo samen: "De Tour, dat is 3 weken mottig zijn. Je staat mottig op. Je eet. Je bent nog mottiger. Je gaat koersen. Je bent nog mottiger. Je eet nog wat meer. Je bent nog mottig."

  "Als je aan de finish bent, ben je niet een beetje normaal. Maar dan moet je opnieuw beginnen en word je weer mottig. Tegen het avondeten heb je weer wat honger, maar word je weer mottig. En dan ga je mottig slapen."

  "En als je geluk hebt, krijg je geen diarree. Dat is de Tour."

  Video player inladen ...

  Wereld van mecanicien stort in

  Marcel Kittel hoopt in de slotrit naar Parijs zijn tweede overwinning mee te graaien. "Je bent hier de snelste sprinter", praten ze hem voor de start moed in.

  Maar tijdens de rit gaat het pijnlijk verkeerd. Eerst geeft Tony Martin op enkele kilometers van Parijs op. Daarna rijdt Kittel zelf lek. De fietswissel is een catastrofe: de reservefiets blijkt ook lek te staan en bovendien de ketting zorgt voor problemen. Weg zege.

  Achteraf is de mecanicien ontroostbaar. "Mijn wereld is ingestort."

  Video player inladen ...

  Kittel kwaad

  Het zit Marcel Kittel niet mee bij de sprints. Wanneer hij (een beetje) door Mark Cavendish wordt gehinderd, ontploft hij in de teambus. Perschef Tegner probeert hem te kalmeren en spreekt met hem een verhaal af voor de pers.

  Video player inladen ...

  Vriendin Kittel in teamauto: "Steels ziet er goed uit"

  Het is niet altijd kommer en kwel voor Marcel Kittel. In de Scheldeprijs is hij voor de vierde keer de snelste en uitgerekend dan zit zijn vriendin Tess von Piekartz in de auto naast Wilfried Peeters. "Zit mijn vriendin in de auto vandaag?", vraagt Kittel. "Nu nog wel je vriendin, maar straks niet meer", grapt "casanova" Peeters.

  Video player inladen ...

  Bekijk de volledige aflevering van Alles voor de koers op vrt.nu