• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  KVM eerste keer in POI? "Geen must, maar voor onze fans zouden we het heel graag hebben"

  "POI is geen must, maar we willen er graag van proeven."

  Video player inladen ...
  0 / 0
  KV Mechelen floreert. De club maakte schoon schip met financiële problemen, investeerde in moderne tribunes en snuffelt aan POI. Sporza.be bezocht het nummer 6 in de Jupiler Pro League en kreeg een uitgebreide rondleiding in het vernieuwde stadion. De gids met dienst was Algemeen Directeur Marc Faes, die mee aan de wieg stond van de uitbreiding.

  1- Beneden: nieuwe ticketing- en fanshop

  Marc Faes: "In het recente verleden was onze fanshop ondergebracht in vier containers. Daarin hebben we een tiental jaar gewerkt. Vernieuwing was noodzakelijk. Daarom is hier beneden, aan de lange kant van het veld, een nieuwe fanshop gebouwd. Deze ruimte is drie keer groter dan de vroegere. Wekelijks krijgen we nu 400 tot 500 mensen over de vloer in de winkel. Het unieke aan deze ruimte is dat hier ook de ticketing gevestigd is. Wie hier een ticket komt kopen, komt dus ook meteen in contact met de fanshop."

  2- Beneden: nieuwe staantribunes

  Faes: "Hier staan we in de onderste kantine, waar 4.500 supporters aan een rode en een gele toog hun drank kunnen kopen. Hier zie je onze "Wall of Fame". De belangrijkste spelers en het clublied worden afgebeeld op de muur. Hier klopt het hart van de club tijdens de thuiswedstrijden."

  "De muur was een idee van Mark Uytterhoeven, die het samen met ons supportersorgaan uitgewerkt heeft. Hier zie je Piet den Boer, Eli Ohana, Lei Clijsters, Fi Vanhoof en Torreke Lemberechts. Allemaal spelers die een belangrijke rol gespeeld hebben in de geschiedenis van KV. Hier worden veel pintjes gedronken, dus is het naast een ode voor die spelers tegelijkertijd een belangrijke ruimte voor inkomsten."

  3- Boven: uitgebreide businessruimte

  Faes: "Nu zijn we boven. In deze businessruimte kun je eten voor de match en een dessertje nuttigen tijdens de rust. Na de match kan hier gefeest worden. We hebben zaterdag 900 eters. Het vorige record stond op 680 eters, aan het begin van de competitie tegen Club Brugge. 400 van de 900 eters zullen zaterdag in deze ruimte zitten. We verhuren deze zaal ook op weekdagen voor al wie dat wil. We hebben 800.000 euro geïnvesteerd in deze ruimte. Dat is wat de zakenmensen ook vragen: een mooie zaal."

  4- Boven: nieuwe zittribunes

  Faes: "We hebben 4.500 zitplaatsen en 9.500 staanplaatsen in dit nieuwe deel. Daardoor is onze ticket- en abonnementenverkoop dit seizoen met 22% gegroeid. Gemiddeld spelen we nu voor ruim 12.000 mensen. Commercieel mag je daar een groei bij rekenen van 30%."

  "De tribunes zijn dicht bij het veld gebleven. De sfeer komt nog altijd vanuit deze tribune en nu ook van boven, en ook van achter het doel met de Young Ultras. Als een speler de bal ingooit, ademt de supporter in zijn nek. Dat is de sfeer van KV Mechelen die we absoluut wilden behouden. Als we Europees spelen, en dat zullen we ooit doen, zullen we hier en daar iets moeten aanpassen, maar dat kan."

  5- Voor 1,2 miljoen euro wifi-kastjes

  Faes: "Het dak van deze tribunes hangt vol met grijze kastjes. We hebben voor 1,2 miljoen euro geïnvesteerd in wifi, zodat supporters een doelpunten enkele seconden later al kunnen bekijken op hun smartphone. Dat bedrag is voor een groot stuk gesponsord door onze partner Telenet, dat hier zijn kantoren heeft en zijn product graag wil tonen."

  6- 16 skyboxen in 3 weken uitverkocht

  Faes: "Vroeger hadden we loges en businessseats, maar er was grote vraag naar nieuwe ruimtes. Daarom deze skyboxen, tussen de zittribune en de staantribune in. Vroeger wilde iedereen binnen zitten, nu zitten zakenmensen graag buiten, op het balkon. Achteraf hebben ze dan hun eigen ruimte om nog iets te drinken en te praten."

  "We hebben 16 skyboxen laten bouwen. In drie weken tijd waren ze uitverkocht, allemaal voor een periode van drie jaar. We hadden er nog 10 extra kunnen verkopen. Een eigenaar kan deze box ook in de week gebruiken, om hier bijvoorbeeld te werken. De eigenaars mogen hun skybox naar believen inrichten. Daarnaast hebben we ook nog skyseats. Daar hebben we er al 100 te weinig van."

  7- Restaurant Martinique

  Faes: "We hebben ook aan een restaurant voor het grote publiek gedacht. Dat krijgt de naam "Martinique", zoals de vroegere brasserie in Mechelen heette. De Martinique was een begrip in Mechelen. Daar kwamen KV'ers als Aad de Mos, Piet den Boer en Joachim Benfeld in de glorieperiode eind jaren 80 na de wedstrijd "vergaderen"."

  "Die nostalgie hebben we in ere willen houden. Sommige versieringen in dit nieuwe restaurant komen zelfs uit de originele Martinique. Vanaf 7 maart kan iedereen hier komen, ook op weekdagen. Je hebt uitzicht op het veld, dat is wel eens leuk om te doen zonder dat er een wedstrijd is."

  8- Kindercrèche, fitnesszalen en er komt nog...

  Faes: "Deze twee nieuwe tribunes zijn niet het einde van onze verbouwing. Later maken we de bocht tussen de tribune achter het doel en de hoofdtribune dicht en pakken we de perstribune en bestuurskamer aan. En daarna bekijken we wat we met de hoofdtribune gaan doen, want dan praten we weer over 5 tot 6 miljoen euro."

  "Maar die bouw en verbouwing zullen geen invloed hebben op de capaciteit, die vastligt op 16.700 plaatsen. Achter het andere doel gaan we trouwens ook nog de businessseats binnen volledig lopen. Daar maken we tegen juni 2017 een fitnessruimte met vier verdiepingen van, ook toegankelijk voor de buurtbewoners. We hebben hier trouwens ook een kindercrèche ("De Sjotterkes", red). We vinden die sociale rol belangrijk."

  "Streven naar 14.000 à 15.000 vaste supporters"

  Het AFAS-stadion zit zaterdag volgepakt met 16.500 toeschouwers. Mechelen is een stad met 85.000 inwoners. Waar komen al die fans vandaag? Faes: "Uit Mechelen en de brede rand. Neem Sint-Katelijne-Waver waar wij 950 abonnees hebben op 20.000 inwoners. Ons hinterland strekt zich uit tot Klein-Brabant, Vlaams Brabant, Limburg en zelfs de kust. Dat is historisch gegroeid, met bijvoorbeeld Lei Clijsters die als speler vanuit Limburg naar Mechelen kwam."

  Als KVM nu nog niet in POI speelt, zit er misschien nog rek op dat toeschouwersaantal? Faes: "Misschien wel, maar het is natuurlijk ook Anderlecht dat komt. En het is een belangrijke wedstrijd. In de toekomst streven we naar 14.000 à 15.000 vaste supporters. We baseren ons op onze bekerfinale in 2008, toen we in twee dagen 20.000 tickets verkocht hebben en er nog 10.000 te kort hadden." 

  "Respect voor clubs uit de buurt"

  Met Antwerp, Lierse, Westerlo en Beerschot is er behoorlijk wat concurrentie in de buurt. "Andere clubs berokkenen ons geen last, als je dat zo kunt formuleren", zegt Marc Faes. "De dichtste club is Racing Mechelen, dat in een moeilijke periode zit. Ik ben er zeker van dat een aantal Racingers zaterdag zal komen kijken. Er zijn veel mensen die een club als Anderlecht willen zien spelen."

  "Wij weken ook veel sympathie los buiten Mechelen. Onze grenzen stoppen aan de Craeybeckx-tunnel net voor Antwerpen. Daar bevindt zich de grens met Beerschot en Antwerp. Aan de andere kant is Duffel de grens met Lier(se). Wij hebben respect voor alle clubs uit de buurt, want derby's brengen veel volk op de been. Fans zijn daarmee bezig."

  "POI is geen must, maar we willen wel eens proeven"

  Tot slot: sportief. POI is dichtbij en tegelijk veraf met matchen tegen Anderlecht en AA Gent. "POI is zeker geen must. Ons budget is er niet op beraamd. Maar we zouden er wel eens graag van proeven. Als je die ambitie niet hebt, ben je niet goed bezig."

  "Voor de supporters zou ik het heel graag hebben. POI zit trouwens in hun abonnement, net zoals dat het geval zou zijn bij POII. Ik hoop dat dat het cadeau is dat we onze fans kunnen schenken."

  "Wat de sterkte van dit KV is? Trainer Yannick Ferrera heeft zijn groep zeer goed in de hand en voor veel clubs is het niet gemakkelijk om in Mechelen te komen spelen. Onze supporters zijn een extra kracht."

  "Daarbij komt het groepsgevoel: iedereen werkt voor iedereen. Er is niet één speler die er boven uitsteekt. Plus: we hebben een heel sterke bank. Invallers bepalen dikwijls de wedstrijd..."

  "KV Mechelen is ambitieus, maar wil vooral gezond blijven en zal geen gekke dingen doen. Wij voeren een nuchter beleid. Dat is misschien niet sexy voor de buitenwereld, maar wel standvastig. Om een voorbeeld te geven: wij zullen niet snel onze trainer ontslaan."

  "Andere clubs nemen ons steeds serieuzer"

  In 2002-2003 ging KV Mechelen in vereffening. Vijftien jaar later bloeit en groeit de club, met veel jonge fans. Faes: "We worden elke dag serieuzer genomen door onze concurrenten. Ik krijg heel veel respect van collega's. Zelf ben ik sinds januari voltijds in dienst. Ervoor combineerde ik dit werk met een functie in de privé-sector. We werken met een 15-tal mensen. Dat is zwaar onderbezet vergeleken met andere eersteklassers, maar we groeien. Zo zullen er binnenkort een communicatieman en logistiek verantwoordelijke bijkomen."

  "15 jaar geleden degradeerden we naar derde klasse. Intussen zijn we aan onze langste periode in eerste klasse bezig sinds de Tweede Wereldoorlog. Vroeger hadden we de naam een liftploeg te zijn, dat is niet meer zo. We zijn een heel stabiele club geworden waar andere clubs rekening mee houden."