• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Esports in de lift: "FIFA-spelers krijgen zelfs voedingsadvies"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Voor de meesten is FIFA gewoon een voetbalspelletje, maar tegenwoordig valt er ook flink wat geld mee te verdienen. Terzake bracht een bezoekje aan de Esporters van Ajax: "Dit is serious business."

  Anderlecht opende twee weken geleden als eerste Belgische club de zoektocht naar een professionele FIFA-speler. In Nederland staan ze al een paar stappen verder met een competitie tussen de achttien clubs uit de Eredivisie.

  In het trainingscentrum van Ajax zijn Koen Weijland en Dani Hagebeuk fulltime met FIFA bezig. "Trainen, trainen, trainen. Elke week 32 tot 40 uur", zeggen ze. "Voor sommigen is het een spelletje, maar voor anderen is het serious business. Er valt veel geld mee te verdienen."

  En dat is geen understatement. De prijzenpot voor het WK FIFA bedraagt dit jaar maar liefst 1,3 miljoen euro. Vorig jaar was dat "amper" tienduizend euro. De prognose is dat Esports dit jaar een omzet van 700 miljoen dollar zullen genereren.

  "Er kijken dan ook miljoenen mensen", zegt expert Ward Geenes. "Esports bereiken een doelgroep die niet meer te bereiken is via traditionele media. De spelers krijgen ook een uitstekende begeleiding met een voedingsdeskundige en een fysiotherapeut. Ze moeten goed zijn in de game, maar ook mentaal en fysiek voorbereid zijn."

  Bekijk hier eens hoe zo'n professionele FIFA-wedstrijd verloopt: