• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Afrikaanse spitsen blijven in trek in Belgische competitie, maar niet als aanvoerder

  Leye was vorig jaar één van de weinige zwarte aanvoerders in eerste klasse.

  De Belgische eersteklasseclubs hebben nog steeds een voorkeur voor zwart-Afrikaanse aanvallers. Dat blijkt uit cijfers van de Onderzoeksgroep Sport- en Bewegingsbeleid van de KU Leuven over het seizoen 2015-2016.

  Professor sportsociologie Jeroen Scheerder en onderzoeksstudent Joris Corthouts analyseerden gegevens over 530 spelers die vorig seizoen minstens één keer geselecteerd werden voor de A-ploeg.

  Daaruit blijkt dat Afrikaanse spelers demografisch gezien oververtegenwoordigd zijn in de Belgische competitie. Maar liefst 25 procent van de spelers in eerste klasse was vorig seizoen van zwart-Afrikaanse origine. 

  Opvallend genoeg wordt 38 procent van de zwart-Afrikaanse spelers in de aanval gezet. "Trainers, makelaars en managers hebben blijkbaar nog altijd de reflex: "We hebben een aanvaller nodig? Die gaan we in Afrika zoeken", zegt Scheerder.

  De aanvoerdersband hangt dan weer zelden rond de arm van een zwart-Afrikaanse speler. Enkel Mbaye Leye en Sebastien Siani werden als aanvoerder aangewezen.

  “Zwarte spelers die voornamelijk een uitvoerende positie krijgen waar kracht en snelheid belangrijk zijn, en blanke spelers een spelverdelende positie: we blijven die raciale opdeling naar spelfunctie zien”, zegt professor Scheerder.

  Ook meer kansen op een gele of rode kaart

  De onderzoekers deden nog een opvallende vaststelling bij de analyse van de uitgedeelde gele en rode kaarten. “Over de volledige competitie bekeken, hadden spelers met zwart-Afrikaanse roots twee keer meer kans om een gele of rode kaart te krijgen dan blanken", zegt Corthouts.

  "Als we dat apart per spelpositie bekijken, valt het cijfer voor de aanval op: een zwart-Afrikaanse aanvaller had maar liefst vier keer meer kans om een gele of rode kaart te krijgen dan een blanke speler."

  "Je kan niet zomaar concluderen dat onze scheidsrechters racistische reflexen zouden hebben, maar het zijn opvallende resultaten die om verdere uitdieping vragen."