Ga naar de inhoud

meest recent

      Herbekeken uit 2017: Van der Gijp schippert tussen vreugde en verdriet in De Kleedkamer

       ma 27 februari 2017 22:20
      Lolbroek René van der Gijp toonde in De Kleedkamer uit 2017 ook zijn sombere kant.

      Naar aanleiding van het faillissement  van Lokeren zond Canvas gisteren nog eens de aflevering van De Kleedkamer van februari 2017 over het gouden Lokeren van de jaren 80 uit. Ruben Van Gucht onmoette Wlodek Lubanski, Maurice De Schrijver, Preben Larsen en René van der Gijp. Die laatste zag het leven toen somber in na een resem tegenslagen, maar heeft ondertussen het geluk weer gevonden.

      Van der Gijp praatte toen zoals altijd met het hart op de tong. Hij zag even niet meer de zin van het leven, al was een lach nooit ver weg. Enkele dramatische gebeurtenissen hadden zijn leven toen flink dooreen geschud. Ondertussen lacht de toekomst hem weer toe: begin dit jaar raakte bekend dat hij zich verloofd heeft.

      Toen in 2017: een sombere Van der Gijp lucht zijn hart

      "Er is afgelopen tijd veel gebeurd in mijn leven", zei René van der Gijp, die van 1982 tot 1984 voor Lokeren speelde, 3 jaar geleden. "Mijn zoon kreeg 2 jaar geleden kanker, mijn vriendin is 6 maanden geleden overleden en mijn moeder 2 maanden geleden. En je kunt daar geen kloten aan doen."

      "Hij (ploegmaat Maurice De Schrijver) breekt zijn been, ik verlies mijn vriendin,... We maken allemaal wat mee. We hopen steeds dat het ons deurtje voorbijgaat."

       

      "Ik calculeer dan ook alles in. Mijn zoon is vandaag met zijn fiets naar school gegaan en hij had overreden kunnen worden. Er kan dus iemand aan mijn deur komen die zegt: "Je zoon is overleden.""

       

      Van der Gijp heeft er een sombere levensvisie aan overgehouden. "Ik zie de zin niet van het leven. Ik zie dingen om me heen en denk: wat zijn die mensen allemaal aan het doen."

      "Boskamp zei na hartaanval: "Ik lag daar goed, ik had een mooi leven""

      René Van der Gijp trekt zich uiteindelijk op aan zijn goeie vriend Jan Boskamp. "We moeten door met ons leven. Je moet je bezighouden. En met sport kun je je leven vullen."

      "De grootste daarin is Jan Boskamp. Hij kan in zijn gezicht alleen al 14 kilogram afvallen (algemene hilariteit). Maar daar kijken we niet naar."

       

      "Vier maanden geleden lag hij opeens in zijn tuin. Hij had iets aan zijn hart. Toen hij terugkwam naar Voetbal International zei hij tegen mij: "Ik lag daar wel goed. Ze hadden me best kunnen laten liggen. Ik heb een mooi leven gehad.""

       

      "Iedereen zegt: "Jan, val nou toch af." Maar laat hem toch eten. Hij wil helemaal geen 80 worden. Je mag een leven niet alleen in leeftijd uitdrukken."

       

      "Als je overlijdt op je 48e en je hebt pakweg 74 interlands voor Denemarken gespeeld en de hele wereld gezien. Dan heb je meer meegemaakt dan veel mensen op hun 80e."

      Bekijk de volledige aflevering van De Kleedkamer over de gouden tijd van Lokeren in de jaren 80 op vrt.nu.

      Ruben Van Gucht denkt er ook met blijdschap aan terug:

      Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.