• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  UCI-commissaris: "Renners die op het voetpad reden, kunnen boete krijgen"

  Sagan, Van Avermaet en Vanmarcke zochten het voetpad op.

  Video player inladen ...
  0 / 0

  Sagan, Van Avermaet en Vanmarcke zochten het voetpad op.

  Video player inladen ...
  Er was dit weekend gemor omdat een aantal renners in de Omloop op het voetpad reden, terwijl dat eigenlijk niet mocht. "Maar ze brachten niemand in gevaar", zegt UCI-commissaris Guy Dobbelaere. "Hen daarvoor uitsluiten zou te zwaar geweest zijn."

  Edward Theuns bond op Twitter de kat de bel aan na de Omloop. Hij zag hoe Sagan, Van Avermaet en Vanmarcke op het voetpad reden, terwijl de achtervolgers op de kasseien bleven en zo kostbare seconden verloren.

  "Ik kan die kritiek zeker begrijpen", reageert UCI-commissaris Guy Dobbelaere. "Ofwel is het iedereen die dat doet, ofwel niemand. De achtervolgers hadden de pech dat er een commissaris in de buurt was."

  "De brave renners zijn op de kasseien gebleven en de "stoutere" renners hebben van de situatie geprofiteerd om op het fietspad te rijden."

  Moesten Sagan en co. uit koers genomen worden? "Uitsluiting zou kunnen wanneer ze derden in gevaar brengen. Dat is mijns inziens niet gebeurd zaterdag. Er stond daar geen publiek."

  "Maar het is misschien best dat het eens echt goed bekeken wordt hoe we kunnen voorkomen dat dergelijke dingen nog gebeuren. In de Ronde van Vlaanderen doen we dezelfde weg, maar dan is het fietspad afgesloten door dranghekken."

  "Die renners uit koers nemen zou misschien te zwaar geweest zijn"

  Is het reglement misschien te hard vatbaar voor interpretatie? "Het zit een beetje in een grijze zone. Wat is een voetpad? Wanneer beschouwen we een fietspad naast de weg als een afgescheiden fietspad?"

  "In Vlaanderen zijn er misschien wel honderden verschillende soorten fietspaden: afgescheiden met bomen, met een haagje, iets hoger dan de weg, gewoon afgescheiden met een stippellijn,..."

  "Iedereen moet toegeven dat de sterkste drie in de wedstrijd ook de eerste drie in de uitslag waren. Die renners uit koers nemen voor een dergelijk feit zou misschien te zwaar geweest zijn."

  "Er waren een tiental groepen op dat moment en enkel groep 1 en groep 3 zijn op de kasseien gebleven, de rest heeft gebruikgemaakt van het fietspad. Als we ze er allemaal zouden uitgezet hebben, waren er nog tiental renners in koers", merkt Dobbelaere op.

  "Rapport is naar de UCI gestuurd"

  Komen Sagan, Van Avermaet en Vanmarcke er dan zonder straf vanaf? "Het reglement zegt dat renners een boete kunnen krijgen als ze op een afgescheiden fietspad rijden. Er is zeker een rapport opgesteld en dat is naar de UCI gestuurd."

  "Die beslist nu of dat al dan niet naar de disciplinaire commissie zal gaan. Dat kan wel nog een staartje krijgen. De namen van de renners hebben daarbij geen belang, het gaat om het principe", aldus Dobbelaere.