• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Joos: "Als Martinez Nainggolan nu niet oproept, denk ik dat hij nooit meer wil komen"

  "Ik denk dat hij ook volgend seizoen bij Roma blijft."

  Radja Nainggolan is in bloedvorm. AS Roma-kenner Filip Joos laat zijn licht schijnen over de prestatie van de Belg. "Ook bij Barcelona of Chelsea zou hij spelen", vertelt hij. En de Rode Duivels? "De vraag is niet of je hem moet selecteren, wel of je hem nog uit het elftal kan houden?"

  Beluister de analyse van Filip Joos

  "Hij rooft niet alleen ballen, hij doet er ook iets mee"

  De Italiaanse kranten wilden Nainggolan een oscar geven voor zijn prestatie tegen Inter. "Het waren niet alleen die twee prachtige doelpunten, het was zijn hele wedstrijd. Zulke goals maak je niet als je niet fantastisch in de match zit. Hij wordt meer en meer de topper, een speler buiten categorie."

  "Die match was geen toevalstreffer, maar die eerste goal, dat heb ik hem zelden zien doen. Dat was een typische Robben-goal, al vergeleken ze het in Italië natuurlijk met Del Piero."

  "Spalletti heeft Nainggolan bevrijd van alles wat nog in zijn hoofd speelde: "ik ben maar Radja Nainggolan, opgeklommen via Piacenza en Cagliari en ik mag blij zijn dat ik bij Roma speel". Daardoor heeft hij nog een stap hoger gezet."

  "Hij speelt nu ook hoger. Vroeger recupereerde hij ballen voor de verdediging, maar nu doet hij dat al sneller. Daardoor speelt Roma moderner voetbal. Hij rooft niet alleen ballen, hij doet er dan ook nog iets goed mee. In Italië vinden ze hem de beste middenvelder."

  Nainggolan gevaarlijker dan ooit
  Radja NainggolanWedstrijdenGoalsAssists
  2009/2010Cagliari700
  2010/2011Cagliari3621
  2011/2012Cagliari3712
  2012/2013Cagliari3422
  2013/2014Cagliari1720
  2013/2014Roma1723
  2014/2015Roma3552
  2015/2016Roma3561
  2016/2017Roma2592

  "Het is een speciale jongen, maar hij is niet gevaarlijk voor de groep"

  Wat betekent deze nieuwe rol voor Nainggolan bij de Duivels? "Martinez zit voor zijn tv te roepen "neen, neen" als hij ziet wat Nainggolan doet. Hij amuseert zich hoger op het veld, is voortdurend in beweging. Maar de bondscoach heeft al zo veel spelers die in balbezit vrijheid vragen."

  "Dus als je gelooft dat een speler bij de nationale ploeg in dezelfde rol moet spelen als bij zijn club, dan speelt dit in zijn nadeel. Maar ik denk dat je hem zeker nog kan zetten. Je moet hem vertrouwen geven en zeggen: "ik zet hem en dan kijken we wel wat de rest doet"."

  "In zijn huidige vorm zou het toch heel raar zijn als we hem niet gebruiken. Bij Barcelona zou hij spelen, bij Chelsea zou hij spelen, bij Real Madrid ook denk ik. Je kan niet zeggen dat je hem niet kan gebruiken. Als Martinez hem er nu niet bijneemt dan denk ik dat het over en out is. Dan zal er een krachtig signaal komen vanuit Rome dat het voor Nainggolan niet meer hoeft."

  "Oké, het is een speciale jongen, maar ik geloof niet dat hij gevaarlijk is voor de groep. De andere Duivels hebben hem net heel graag.  En de vredespijp roken kan hij ook uitstekend."

  "De vraag is niet of hij bij de selectie hoort, wel of je hem nog uit het elftal kan houden. Tot aan het WK fietsen we een makkelijk parcours en zullen we ook zonder hem winnen, maar op het WK kan je zo'n speler zeker gebruiken."

  Blijft Nainggolan bij AS Roma?

  "Ik denk het wel. Want Roma zal ook hoogstwaarschijnlijk Champions League spelen. Hij kan elders meer verdienen, maar toch blijft hij. Ook daarom is hij zo populair bij de supporters."

  "Maar bijvoorbeeld Conte wil hem heel graag bij Chelsea. Hij heeft weer 50 miljoen euro geboden. Dus het kan ook zijn dat ze in Rome beginnen te rekenen. Hij is 29 jaar, ze geven 50 miljoen euro, we willen een nieuw stadion bouwen, ... Maar dan zal de club het heel goed moeten uitleggen aan de supporters."