• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Nu maandagavondvoetbal invoeren ruikt een beetje naar opportunisme"

  Peter Vandenbempt.

  In zijn wekelijkse voetbalanalyse komt Peter Vandenbempt terug op de mogelijke invoering van maandagavondvoetbal. "De discussie mag zeker gevoerd worden, maar toen ze bij Club Brugge twee jaar geleden klaagden over de overvolle kalender, werd dat door de concurrentie weggelachen."

  De discussie mag zeker gevoerd worden

  De mogelijke invoering van voetbal op maandagavond heeft vooral te maken met de clubs die op donderdagavond Europees moeten spelen. We zitten ineens met drie ploegen in de 1/8e finales van de Europa League en door het duel tussen Gent en Genk zal één ervan tijdens de play-offs zeker de kwartfinales spelen.

  Daardoor zitten we nu plots met een probleem. Ik vind dat de discussie zeker gevoerd mag worden. Clubs mogen niet gestraft worden omdat ze het Europees goed doen. Maar er zijn wel twee opmerkingen te maken, vind ik.

  Twee jaar geleden speelde Club Brugge de kwartfinales van de Europa League en ook nog eens de bekerfinale. Toen ze bij Club Brugge klaagden over die overvolle kalender en het loodzware programma dat hen uiteindelijk toch de titel zou kosten ten voordele van AA Gent, werd dat door de concurrentie weggelachen.

  Bij AA Gent klonk het toen toch anders. Dat ruikt dus toch een beetje naar opportunisme. Als iedereen maandagavondvoetbal wil invoeren, dan toch pas vanaf volgend seizoen wanneer je vooraf nog niet weet wie er uiteindelijk gebaat bij zal zijn, en nu niet opeens voor de play-offs omdat Anderlecht en AA Gent er plots last van zouden hebben. Dat vind ik niet correct.

  Als ik hoor en lees hoe de prestaties van de Belgische clubs geïnterpreteerd worden in Europa, dan zullen onze clubs de volgende jaren massaal bij de laatste zestien of acht zitten en kan iedereen er de komende jaren van profiteren.

  Wens de kalendermaker veel succes om maandagen te vinden

  Twee: ik heb eens vluchtig gekeken naar de mogelijkheden voor maandagavondvoetbal. Ik wens de kalendermaker, die het nu al niet gemakkelijk heeft, veel succes om maandagen te vinden waarop er gevoetbald kan worden.

  Er is ook nog interland- en bekervoetbal en er zijn midweekspeeldagen. Ik zou zeggen: een hele uitdaging voor die arme man. Heel in de verte hoor ik zelfs de supporters roepen dat ze helemaal niet naar het voetbal willen op maandagavond. Maar het zou natuurlijk onbegrijpelijk zijn dat men in het voetbal rekening houdt met de wensen van het volk.

  Peter Vandenbempt