• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Niveau in 1B is heel stuk gestegen vergeleken met vorig seizoen"

  Groot feest zondag op de Bosuil.

  Met de tweede periodetitel voor Antwerp is het doek gevallen over deel 1 van de competitie in 1B. Antwerp en Roeselare spelen voor promotie. Lierse is veroordeeld tot POII. Ook Union en de verliezer van de titelfinale spelen POII. Tubeke, Cercle Brugge, OH Leuven en Lommel United maken onder elkaar uit wie naar de eerste amateurliga degradeert.

  De nieuwe competitieformule is veelbesproken en gaat de komende weken "money time" in. De tijd is rijp voor een eerste evaluatie. Daarvoor belden we met Wilfried Mostinckx, commentator van 1B voor Proximus TV.

  "Het niveau in 1B is een heel stuk gestegen als je het vergelijkt met de tweede klasse van vorig seizoen. De beste 8 clubs, met daarbij de hoofdrolspelers Antwerp, Lierse en Roeselare, hadden zich dan ook serieus versterkt voor deze jaargang", zegt Mostinckx.

  "Als ik alles na 28 speeldagen overschouw, kan 1B volgens mij in het algemeen concurreren met de tweede helft van 1A, met clubs als Westerlo en STVV. Daarom ben ik ook zo benieuwd naar POII, waarin 9 eersteklassers het zullen opnemen tegen 3 clubs uit 1B."

  "Lierse wordt niet beloond, dat is een anomalie"

  Zondag viel het doek over de reguliere competitie. Roeselare veroverde de eerste periodetitel, Antwerp de tweede en Lierse bleef met lege handen achter. Op het Lisp hebben ze een slechte smaak in de mond. Terecht?

  Mostinckx: "Lierse heeft na 28 speeldagen de meeste punten: 5 meer dan nummer 2 Roeselare. Het heeft ook de meeste goals gemaakt, kreeg er het minste tegen en heeft de topschutter in zijn gelederen. Het was gewoon de beste ploeg in deze competitie. Dat het daar op geen enkele manier voor gehonoreerd wordt, is een anomalie. Hier klopt iets niet."

  "Antwerp heeft de strafste kern van de reeks en Roeselare beschikt dan weer over de beste ploeg voor 1B. Je moet kunnen knokken in 1B en dat kan Roeselare, met de juiste mix van techniek en fysiek. Het heeft daarnaast veel ervaring."

  "Ook andere clubs hadden zich versterkt en dat heeft ertoe geleid dat de spankracht groot was. De leider kon verliezen van de laatste. Zo won Lommel eind oktober 2016 nog met 0-2 op Lierse, dat daardoor de eerste periodetitel in rook zag opgaan."

  "Het positieve is dat het in deze competitie altijd over iets ging. Er stond veel op het spel en het is tot het einde spannend gebleven."

  "Ik heb goeie matchen gezien, zoals Antwerp-Lierse twee weken geleden. Echt top op een volle Bosuil. Technisch en tactisch op niveau, met ook nog eens die fantastische 0-1 van Joachim. Ik heb dit seizoen ook nogal wat matchen in 1A becommentarieerd en ik moet zeggen dat ik weinig wedstrijden gezien heb met de ampleur van Antwerp-Lierse."

  "Bedenkingen bij transfer van Masika"

  "Wat ik in de laatste rechte lijn wel vreemd vond, was de transfer van Ayub Masika. Die heeft Lierse op het laatste nippertje verlaten voor een Chinese club na een tip van Johan Plancke, de CEO van Roeselare en dus een concurrent van Lierse in volle promotiestrijd. Niet echt koosjer. Heeft Roeselare de concurrentie in de finale bewust willen verzwakken? Lierse kreeg 1 miljoen euro voor Masika en Masika zelf kon veel meer verdienen in China, maar ik heb er mijn bedenkingen bij."

  "In haar totaliteit was het wel een aangename competitie. De weerklank in de media was niet in verhouding tot het niveau en de publieke belangstelling in de stadions, maar dat is nu eenmaal zo. Het gaat in de pers vooral over Anderlecht en Club Brugge, net zoals het in het wielrennen vooral om Tom Boonen, Peter Sagan en Greg Van Avermaet draait."

  “Op play-downs zit niet iedereen te wachten”

  "De formule van 1B zoals ze nu op tafel ligt, heeft zeker voordelen. Maar er zijn ook nadelen", zegt Mostinckx.

  "Die play-downs met 4 clubs, daar zit niemand op te wachten. Ze hebben al 4 keer tegen elkaar gespeeld dit seizoen en nu nog eens 2 keer. Dat is erover. Komt daarbij ook nog eens die halvering van de punten om het weer spannend te maken: dat is voor mij een beetje kunstmatig."

  "Verder is het merkwaardig dat de ploeg die vanuit 1B naar 1A promoveert half maart al gedaan heeft met spelen. Dat wil zeggen dat de spelers van die club nog 1,5 maand uitbetaald moeten worden, maar dat er geen inkomsten voor de club tegenover staan."

  "En ook: de andere clubs van 1B spelen in maart gewoon niet, want PO II en de play-downs beginnen pas in april. Daar moeten ze eens naar kijken."

  Zijn er nog nadelen? "In het begin van het seizoen was er veel spektakel, maar naargelang de ploegen elkaar beter kenden, speelden ze meer behoudend en begonnen ze elkaar meer te neutraliseren. Ze begonnen elkaar het voetballen te beletten. Zo was OHL-Cercle de slechtste match die ik dit seizoen zag. En Cercle-OHL de op één na slechtste."

  "PO I zou perfect functioneren met 8 clubs"

  Wilfried Mostinckx zou het format hier en daar bijschaven. "Er wordt sterk over nagedacht om 1A en 1B op te delen in twee afdelingen van telkens 12 clubs. Dat lijkt mij de beste formule, maar ik denk dat het nog een tijdje zal duren voor ze er komt. Het water bij een aantal clubs is immers nog zeer diep. Dat heeft ook te maken met tv-contracten."

  "PO I zou volgens mij perfect kunnen functioneren met 8 clubs. Dan zijn de topclubs er altijd bij en heb je niet voor wat er nu met Standard en misschien RC Genk gebeurt."

  "Plus: dan krijg je met de 4 afvallers van 1A en de topclubs uit 1B een mooie strijd in PO II. Dan gaat PO II écht over iets. Nu draait het bijna om niets, want de kans dat je uiteindelijk dat Europese ticket pakt, is heel klein.”

  "Antwerp-Roeselare wordt dubbeltje op zijn kant"

  De volgende twee weken zet 1B de schijnwerpers op de promotiewedstrijden tussen Antwerp en Roeselare. "De finale wordt een dubbeltje op zijn kant. Antwerp heeft zich onder trainer Wim De Decker fantastisch herpakt en heeft een boost gekregen door op de valreep de finale te halen", zegt Mostinckx.

  "Sowieso zou Antwerp een aanwinst zijn voor 1A. De club heeft fantastische supporters, al moet je hen soms eens in toom houden (lacht). Ze spelen gemiddeld voor 12.000 toeschouwers terwijl ze al 13 jaar in tweede klasse spelen. Het wordt tijd dat ze promoveren."

  "Vorig jaar is het op dramatische wijze verkeerd gelopen tegen Eupen. De ontgoocheling en tristesse dropen er vanaf. Als Antwerp er nu weer net naast zou grijpen, zou dat voor de club doodjammer zijn."

  "Roeselare heeft het voordeel dat het zich als eerste periodekampioen al weken heeft kunnen voorbereiden op deze twee finalewedstrijden. Hun trainer Arnauld Mercier heeft allerlei tactische varianten bedacht en heeft veel geroteerd. Ze hebben kunnen focussen op de finale. De vraag is: komt het er straks ook uit?"

  "Roeselare is ook een club die laat zien dat het allemaal snel kan keren. Met één Chinese investeerder erbij hebben ze spelers gehaald die ze nodig hadden. Het is daar wonderwel gelukt dit seizoen. Zo veel scheelt het ook allemaal niet in 1B. Met één of twee extra investeerders doe je mee voor de prijzen."

  "Lommel maakt grote kans op degradatie"

  "Wie ik zie degraderen? Lommel United maakt een grote kans. Ze hebben nu 12 punten achterstand op OHL, de op één na laatste. Dat worden dus 6 punten bij de start van de play-downs. Dat goedmaken is niet simpel. Lommel mist maar een paar procentjes om de andere clubs te kloppen. Ze leverden sterke prestaties tegen Antwerp en Lierse, maar ze hebben in de tweede periode uiteindelijk wel geen enkele match gewonnen…"