• home
 • video
 • pas verschenen

  Waarom won Boonen nog nooit de Omloop? Bekijk hier waar het telkens fout liep

  Slaagt Boonen erin zijn laatste Omloop te winnen?

  Tom Boonen won in Vlaanderen zowat alles wat er te winnen valt. Toch won hij nooit de Omloop Het Volk/Het Nieuwsblad. Wij bekeken zijn prestaties over de jaren heen.

  2002: Te jong om een rol te spelen

  Winnaar: Peter Van Petegem

  Uitslag Boonen: 63e

  Een 22-jarige Boonen rijdt zijn eerste Omloop. Hij rijdt voor het US Postal-team. Boonen toont zich wel, maar doet niet mee in de finale.

  Daags nadien, in Kuurne-Brussel-Kuurne, wordt Boonen zevende: "Het was een droomweekend. Met frissere benen doe ik misschien mee voor de overwinning."

  2003: Nog geen kopman

  Winnaar: Johan Museeuw

  Uitslag Boonen: 5e

  De editie van 2003 wordt volledig gedomineerd door Quick Step-Davitamon. Boonen zit samen met Vandenbroucke, Bettini en Museeuw in de kopgroep.

  Wanneer Museeuw aanvalt, zorgt Boonen voor het afstoppingswerk. Boonen neemt vrede met de vijfde plaats: "Mijn tijd komt nog wel."

  2004: Afgelast

  Door hevige sneeuwval wordt de editie van 2004 afgelast.

  2005: Boonen moet de benen stilhouden voor Nuyens

  Winnaar: Nick Nuyens

  Uitslag Boonen: 2e

  Quick-Step doet alles perfect. De ploeg van Boonen rijdt het gat op de vroege vluchters toe en valt dan zelf aan. Nick Nuyens ontsnapt, waarna de rest van het team de benen stilhoudt. Nuyens blijft op kop en wint.

  Boonen wint de sprint voor de tweede plaats: "Ik ben even blij als wanneer ik zelf gewonnen zou hebben." Boonen wint later dat jaar de Ronde van Vlaanderen én Parijs-Roubaix.

  2006: Te vroeg in de aanval

  Winnaar: Philippe Gilbert

  Uitslag Boonen: 13e

  Boonen reageert vroeg in de wedstrijd op aanvallen van Leon van Bon en Gert Steegmans, maar hij raakt niet weg. Philippe Gilbert dicht de kloof met de vroege vluchters wel. Boonen heeft geen ploegmaats meer en komt niet meer voorin aansluiten. Gilbert houdt stand en finisht solo.

  Boonen betaalde de prijs voor zijn sterke voorjaar in 2005: "Ik merkte al snel dat winnen er niet in zat. Ik werd te veel geviseerd." Boonen viel natuurlijk wel op in zijn regenboogtrui.

  2007: Verrast in de sprint na spectaculair slot

  Winnaar: Filippo Pozzato

  Uitslag Boonen: 3e

  O'Grady en Flecha lijken met z'n tweeën naar de finish te gaan, maar Boonen kan samen met Nuyens, Pozzato en Cooke in de laatste kilometer het gat dichten. Wanneer Nuyens voor de aansluiting zorgt, flitst Pozzato voorbij alles en iedereen naar de overwinning.

  Boonen moest zich na de wedstrijd neerleggen bij een derde plaats: "Meer dan derde worden zat er niet meer in. Het was echt op in deze denderende finale." Boonen had de dag erna betere benen, want hij won toen Kuurne-Brussel-Kuurne.

  2008: Boonen komt niet in het stuk voor

  Winnaar: Philippe Gilbert

  Uitslag Boonen: 85e

  In 2008 is er één man veel te sterk: Philippe Gilbert. Hij gaat er op 50 kilometer van de finish vandoor en het peloton ziet hem niet meer terug. Van de hele Quick Step-ploeg is er geen spoor, zij ontgoochelen. 

  Manager Patrick Lefevere: "Of Boonen last had van een jetlag na de Ronde van Californië? Cancellara zat ook mee vooraan. Dit was een lesje in nederigheid, we waren gewoon niet goed genoeg." Later, in Parijs-Roubaix, had Boonen zeker geen last van een jetlag: hij won in Roubaix voor de tweede keer.

  2009: Opgehouden in de sprint

  Winnaar: Thor Hushovd

  Uitslag Boonen: 10e

  Haussler en Langeveld lijken lange tijd op weg naar de overwinning, maar het peloton forceert op de valreep een massasprint. Daarin komen enkele renners ten val, waardoor Boonen opgehouden wordt. Hushovd sprint zo naar de overwinning.

  Boonen: "De sprint verliep niet goed. Ik zat in het wiel van Hushovd, maar toen ik wilde vertrekken, werd ik opgehouden." Dat Boonen wel degelijk kon winnen, bewees hij de dag erna in Kuurne-Brussel-Kuurne.

  2010: Pech op het slechte moment

  Winnaar: Juan Antonio Flecha

  Uitslag Boonen: 59e

  Boonen toont op de Taaienberg hoe goed hij is, niemand kan volgen. Toch kan Boonen de Omloop opnieuw niet winnen door een lekke band net voor de finale. De Belgische kampioen moet toekijken hoe Juan Antonio Flecha een mooie solo afrondt. 

  Boonen: "Ik rijd plat toen het volop koers was. Ik zat met het idee om aan te vallen op de kasseien, maar toen merkte ik dat ik lek reed." Boonen stoot in 2010 op een sterke Cancellara en wint geen enkele grote klassieker.

  2011: Geen oortjes, dus geen informatie

  Winnaar: Sebastian Langeveld

  Uitslag Boonen: 35e

  In 2011 wordt er zonder oortjes gereden. Wanneer Langeveld er op 50 kilometer van de streep vandoor gaat, hebben enkel Roelandts en Flecha een reactie in huis. Boonen zit samen met Philippe Gilbert in het peloton en beseft dat de koers voorbij is. Langeveld wint in de sprint van Flecha.

  Boonen toonde achteraf dat hij geen fan is van de koers zonder oortjes: "Pief, poef, paf. Die mannen reden weg en een kilometer later was de koers voorbij. Het was een heel rare situatie." Een maand later wint Boonen (met oortjes) Gent-Wevelgem.

  2012: Te vroeg op kop in de sprint

  Winnaar: Sep Vanmarcke

  Uitslag Boonen: 2e

  Na een goede inspanning van Boonen op de Taaienberg ontstaat een groep van zeven renners. Sep Vanmarcke valt enkele keren aan, enkel Boonen en Flecha kunnen volgen. In de sprint komt Boonen te vroeg op kop, waardoor Vanmarcke wint. 

  Boonen had nochtans zijn voorzorgen genomen: "Ik heb vanmorgen de aankomst nog verkend, maar toch liet ik me vangen. De koers was 50 meter te lang." 2012 werd een boerenjaar voor Boonen: hij won de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen én Parijs-Roubaix.

  2013: Niet mee met de goede vlucht

  Winnaar: Luca Paolini

  Uitslag Boonen: 84e

  Vroeg in de wedstrijd vormt zich een groepje met favorieten. Boonen zit erbij, maar de groep verbrokkelt. Wanneer Van Avermaet aanvalt, missen zowel Boonen als Vanmarcke de juiste vlucht. Ze komen binnen op meer dan zes minuten. Paolini klopt Vandenbergh in de sprint.

  Boonen: "Mijn wedstrijd was niet slecht, maar het was een zware koers. De beste mannen reden weg en toen was het voorbij."

  2014: Te koud voor Boonen

  Winnaar: Ian Stannard

  Uitslag Boonen: 33e

  In een doorregende Omloop is Boonen mee met een kopgroep van een 40-tal renners, maar de koude temperaturen spelen hem parten. Wanneer de finale echt losbarst, moet Boonen passen.

  Ploegleider Wilfried Peeters: "De weersomstandigheden hebben Boonen de das omgedaan. Hij kwam net terug uit Oman en het was moeilijk aanpassen." De dag erna was Boonen het Belgische klimaat alweer gewoon: hij won nog maar eens Kuurne-Brussel-Kuurne.

  2015: Slechte afspraken binnen het team

  Winnaar: Ian Stannard

  Uitslag Boonen: 3e

  In 2015 ziet alles er goed uit voor Boonen: hij is samen met ploegmaats Vandenbergh en Terpstra op weg naar de finish, maar ook Stannard is mee. De Brit doet het ondenkbare en klopt de 3 ploegmaats.

  Na de koers reageerde Boonen heel teleurgesteld: "We hebben fouten gemaakt. We hadden niet mogen aanvallen en moesten gewoon de sprint afwachten."

  2016: Collectieve offday voor Etixx-Quick Step

  Winnaar: Greg Van Avermaet

  Uitslag Boonen: 11e

  In 2016 laat de hele ploeg het afweten. Alle toppers vallen aan, maar niemand van Etixx-Quick-Step is mee. Martin valt, Terpstra is niet goed genoeg en Boonen is nog niet in topvorm na zijn val in Abu Dhabi, op het einde van het vorige seizoen.

  Boonen: "Ik zat altijd veel te ver. Toen ik voorin geraakte, waren de aanvallers al weg. Ik had echt niet de benen om mee te gaan."

  Bekijk hieronder nog een overzicht: