• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenhaute: "Er wordt niet meer gekoerst in de Driedaagse, enkel getraind"

  Wouter Vandenhaute wil de koers in Vlaanderen blijven vernieuwen.

  Wouter Vandenhaute heeft bij Karl Vannieuwkerke zijn beslissing toegelicht om Dwars door Vlaanderen te verhuizen naar de woensdag voor de Ronde van Vlaanderen. "We moeten inzetten op eendagskoersen, de Driedaagse past daar niet in." Vandenhaute besprak ook de terugkeer van de Muur in de Ronde.

  Volgens de organisatoren van de Driedaagse is er nog niets beslist, maar Wouter Vandenhaute, die met Flanders Classics zowat alle belangrijke Vlaamse eendagskoersen in de portefeuille heeft, is bij Karl Vannieuwkerke stellig: "Dwars door Vlaanderen verhuist volgend jaar naar de woensdag voor de Ronde. Wat er met de Driedaagse gebeurt, zullen we nog wel zien."

  "Wielrennen is een sport die meer keuzes moet maken", verdedigt Vandenhaute zijn beslissing. "In Vlaanderen hebben we een fantastisch voorjaar. Laat ons inzetten op die eendagskoersen, want dat is waar we sterk in zijn."

  "De Driedaagse past niet binnen dat concept. Er wordt niet meer gekoerst in die wedstrijd, alleen maar getraind. De toppers laten de wedstrijd jaar na jaar los, want ze willen in die periode niet trainen maar koersen."

  "Dwars door Vlaanderen zit nu nog geprangd op de kalender, maar als we naar de week van de Ronde verhuizen en met het WorldTour-statuut, dan zullen we een fantastisch deelnemersveld krijgen. En dan zal er gekoerst worden op leven en dood."

  "Tour wil zichzelf groot maken door rest klein te houden, wij doen omgekeerde"

  Wouter Vandenhaute wil zich met Flanders Classics ook afzetten van marktleider ASO, de organisator van de Tour de France. "Wij hebben geprobeerd om de kracht van de Ronde te gebruiken om de andere wedstrijden helpen te groeien."

  "Dat is het omgekeerde van wat de Tour al tientallen jaren doet. De Tour wil zichzelf zo groot mogelijk maken door de rest klein te houden. Maar als je zelf de grootste bent, zou je moeten proberen de rest mee omhoog te trekken."

  "Als je vernieuwt, staat niet iedereen meteen applaus te geven"

  Het schuiven met Dwars door Vlaanderen op de kalender is niet de enige vernieuwing die Wouter Vandenhaute heeft doorgevoerd. "Als je vernieuwt, staat niet iedereen meteen applaus te geven."

  Dat werd pijnlijk duidelijk toen hij de Muur uit de Ronde van Vlaanderen haalde. "Want we wilden het parcours van de Ronde vertalen naar deze tijd."

  "Ik vond de Muur wel een té groot monument om van het ene jaar op het andere uit de volle finale te verhuizen naar 90 of 100 kilometer van de finish. Dan had iedereen gezegd: de Muur is gedegradeerd, het is flauw."

  "Maar we hebben er altijd aan gedacht dat we de Muur ooit in zijn volle waarde weer in het parcours zouden opnemen. Daar is de tijd nu rijp voor."

  "Nu wordt de Muur weer als iets positiefs bekeken. Het zal op 90 kilometer van de finish het eerste moment zijn waarop de koers zal losbarsten en waar er nu wel gekoerst zal worden."

  VIDEO: Vandenhaute over Dwars door Vlaanderen en de Muur